Tot vijf jaar cel geëist voor woningoverval in Groningen

Een politiewagen
Een politiewagen © Jos Schuurman/FPS
Tegen drie mannen uit Groningen zijn celstraffen geëist voor hun aandeel in een woningoverval in Stad, in september vorig jaar. Een 25-jarige verdachte hoorde de zwaarste strafeis: vijf jaar.
Een andere verdachte (38) uit Groningen zou een celstraf van drie jaar en tbs met voorwaarden moeten krijgen. Een 26-jarige verdachte zou 3,5 jaar - waarvan een jaar voorwaardelijk - opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie.

Gekneveld en gegijzeld

De bewoner van de woning aan De Kaai in Groningen, tussen de Sontweg en het Eemskanaal, meldde zich destijds in de vroege ochtend bij de politie. De man kwam verward over, had kabels om zijn armen en tape om zijn hals. Op zijn ontbloot bovenlijf waren verwondingen zichtbaar. De Stadjer zei dat hij na een avond drank en drugs in zijn woning door zijn gasten was overvallen, gekneveld en een tijdlang gegijzeld. Door zich bewusteloos te houden vertrokken de mannen, nadat zij de woning hadden doorzocht.

Achtervolging

Ze namen niet alleen spullen van hun gastheer mee, maar ook zijn auto. De agenten kregen de wagen snel in het vizier. Na een achtervolging werd de auto klemgereden. Alleen de 38-jarige verdachte zat achter het stuur. De medepassagiers waren gevlucht. Door inzet van honden werden zij in een sloot en het veld teruggevonden. De mannen bekenden de woningoverval mondjesmaat. Ze hadden niet veel keuze. Hun daad was door een camera vastgelegd.

Meer verwijten

De 38-jarige had ook nog een mishandeling van twee willekeurige mannen en een poging tot woninginbraak op zijn kerfstok. De 25-jarige stond nog terecht voor een overval op een supermarkt in augustus van vorig jaar. Het drietal heeft een strafblad en kampt met persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsproblemen. Eerdere behandelingen hebben bij de oudste verdachte geen resultaten geboekt. De tbs-maatregel is noodzakelijk om herhaling verder te voorkomen. De man wil hieraan meewerken, zei hij tegen de rechter.

'Ik hoop dat je er bovenop komt'

De dertiger loopt nog in de proeftijd van een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Die mag hij, wat betreft de officier van justitie, bij zijn straf optellen. De man zou, net als de 25-jarige verdachte, na detentie toezicht en begeleiding moeten krijgen zo lang dit nodig is. De beide twintigers kenden de aangever en toonden op zitting spijt van hun daad. ‘Ik hoop dat je er weer bovenop komt’, klonk het. Het smartenbedrag van 5500 euro voor het slachtoffer is volgens de aanklager toewijsbaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.