RTV Noord snijdt in personeelsbestand om financieel gezond te blijven

De entree van RTV Noord
De entree van RTV Noord © Jos Schuurman/FPS
RTV Noord moet de komende jaren snijden in de begroting om financieel gezond te blijven. De omroep neemt gedwongen afscheid van een drietal collega’s in ondersteunende diensten. Ook worden werkzaamheden van een aantal journalisten in vaste dienst anders verdeeld, wat de inzet van freelance personeel moet terugdringen.
De operatie moet op jaarbasis 700.000 euro besparen. Directeur/bestuurder Nina Nomden heeft het personeel van de omroep dinsdagmorgen bijgepraat over de situatie.
‘We hebben de afgelopen jaren door verschillende oorzaken moeten interen op ons eigen vermogen. Dat kan niet zo blijven doorgaan, dus hebben we deze moeilijke besluiten moeten nemen om financieel de zaak op orde te houden', zo zei Nomden.

Uitbreiden

In het besparingsplan is ook rekening gehouden met het naderende pensioen van verschillende collega’s. Sommige functies worden niet opnieuw ingevuld of op een andere manier vormgegeven. Het toekomstplan moet ook mogelijk maken dat er geïnvesteerd kan worden in de online ambities van de omroep.
Nomden: ‘We zitten midden in de digitale transformatie van ons mediabedrijf. Als omroep willen we daar zijn, waar ons publiek zit. Daarvoor is uitbreiding nodig van onze online redactie.’

Toekomstplannen

Ondanks de besparingen en de inzet op online wil de omroep de programmering op radio en televisie zo veel mogelijk overeind houden. RTV Noord bereikt nog steeds veel mensen via deze kanalen. De redactieraad en ondernemingsraad zijn de afgelopen maanden betrokken bij de toekomstplannen van de omroep.