Faunavisie Wildcare heeft een bijzondere gast: 'Hij at soms wel twintig harinkjes op een dag'

De otter die bij Faunavisie Wildcare in Westernieland is binnengebracht
De otter die bij Faunavisie Wildcare in Westernieland is binnengebracht © Steven Radersma/RTV Noord
Bij de opvang voor inheemse wilde dieren in Westernieland is een hok vrijgemaakt voor de bijzondere gast die er slecht aan was. Met behulp van medicijnen en haringen lijkt de otter er weer bovenop te komen.
In een hok achter Pim Lollinga van Faunavisie steekt de otter zijn snuit voorzichtig door een opening die in een omgekeerde teil is geknipt, die dient als schuilplaats voor het marterachtige roofdier. In het hok hangt een warmtelamp, er ligt stro en er is een klein bassin met water.

Zeldzaam

'Het is heel bijzonder dat we deze gast hebben', zegt Lollinga. 'Otters zijn erg zeldzaam. In het wild zie je ze ook bijna nooit, dat is mij maar één keer gebeurd. Als er ergens een otter is, kun je dat eigenlijk alleen merken aan de uitwerpselen, de spraints die hij achterlaat.

'Hij was stervende'

De otter, een volwassen mannetje, werd anderhalve week geleden binnengebracht bij Pim en zijn vrouw Mieke. Het dier zwom rondjes in een sloot onderaan de A7 bij Marum. 'Toen de dierenambulance op de melding afkwam lag de otter met zijn kop op de slootkant en hij leek al overleden te zijn', zegt Lollinga.
'Hij was stervende toen hij bij ons binnenkwam. We vonden geen fracturen, maar we zagen dat hij sterk vermagerd was. Onderzoek van zijn ontlasting wees uit dat hij was geveld door een bacteriële infectie. Bovendien bleek zijn rechteroor ontstoken te zijn.'

Uitzetten

Door het toedienen van antibiotica is de otter inmiddels weer flink op krachten gekomen. 'Hij at soms wel twintig harinkjes op een dag', zegt Lollinga. 'Toen hij binnenkwam woog hij 7600 gram en we denken dat hij nu ongeveer tien kilo zwaar is. Hij moet nog doorgroeien naar dertien kilo, dan kan hij worden uitgezet. Waar en wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.'
FaunaVisie is een otter rijker