Wat vliegt daar boven Oostwold? Het kan deze energieopwekkende drone zijn

De zogenaamde 'AP-3', zoals de drone heet in de hangaar bij Oostwold Airport
De zogenaamde 'AP-3', zoals de drone heet in de hangaar bij Oostwold Airport © Martijn Klungel/RTV Noord
Vliegveld Oostwold is de afgelopen weken meermaals op slot gegaan. Waarom? Een drone met een spanwijdte van 12 meter vliegt rondjes boven het vliegveld. Uiteindelijk moet die energie gaan opwekken.
Zo'n twee weken zijn Reinhart Paelinck en zijn team al aan het testen met de drone boven vliegveld Oostwold. Veel computer-simulaties in de afgelopen zes jaar gingen daaraan vooraf. Nu kijken ze met de daadwerkelijke drone of de simulaties een beetje kloppen.
Vliegvelddirecteur Tom van der Meulen kreeg het verzoek van de ontwikkelaars. 'Waarom bij ons?', was zijn eerste reactie. Maar er bleek een uitgebreid plan achter te zitten. Bovendien is Oostwold het enige vliegveld dat in Nederland geschikt is voor dit soort testen, weet Paelinck.
Bekijk hier beelden van de drone:
Oostwold Airport testplek voor energieopwekkende drone
'Oostwold is de perfecte plek met weinig mensen per vierkante kilometer. We hebben heel veel plaats om met het vliegtuig te vliegen zonder mensen in gevaar te brengen', vertelt de ontwikkelaar van Mozaero. Als de drone de lucht in gaat, is ander vliegverkeer dat niet op Oostwold hoeft te zijn, niet welkom.

Drone houdt het tien minuten vol

Heel lang kan de drone van 475 kilo overigens niet in de lucht blijven. Na 10 minuten zijn de batterijen alweer op en gaat de drone landen.
Veel kan er volgens de ontwikkelaars niet misgaan tijdens zo'n testvlucht. Mocht de computer iets onverwachts bedenken, dan kan een piloot ingrijpen met een soort afstandsbediening. Ook kan de computer het dan weer overnemen als er iets met de verbinding is.
Bovendien wordt er alleen boven landbouwgrond gevlogen, vlakbij het vliegveld. In het uiterste geval belandt hij 'ergens gecontroleerd' in een veld, zegt Paelinck. 'Maar ja, dat is dus allemaal het scenario wat we niet willen zien'.

Drone komt aan kabel

Als alle testen succesvol zijn komt de Ampyx Power 3, zoals de drone voluit heet, vast te zitten aan een lange kabel. Die komt dan weer vast aan een lier met een generator.
Het idee is dat de drone dan patronen gaat vliegen terwijl die aan de kabel trekt, een beetje zoals een vlieger op het strand. Zo kan er stroom opgewekt worden als alternatief op windmolens.

Drone vaker op Oostwold

Maar zover is het nog niet. Vliegvelddirecteur Tom van der Meulen verwacht dat de drone vaker te zien is op Oostwold: 'Ze zijn erg enthousiast over de omgeving. En ze zeiden eigenlijk al van, ja, dit is een unieke plek om drones te kunnen testen. Eigenlijk de beste plek in Nederland', aldus Van der Meulen.