Oorlogs- en Verzetcentrum ontvangt bijzonder dagboek

GRONINGEN - De Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) krijgt donderdag een bijzonder schenking voor de tentoonstelling Drukken in Oorlogstijd. Het gaat om het dagboek van de joodse onderduiker Alex Meijer.
De tiener zat vanaf augustus 1942 maar liefst drie jaar ondergedoken met zijn ouders en twee zussen bij de boerenfamilie Wenning aan de Boerenweg [tegenwoordig de Harpelerweg] in Harpel. Hij ondertekende het dagboek niet met eigen naam, maar met initialen. Om zijn ware identiteit te verbergen, mocht het ooit misgaan.
Het dagboek is in handen van Trijn Zandstra-Wenning. Zij was nog een kind toen er plotseling vreemde mensen kwamen te wonen in de boerderij van haar ouders. De joodse familie Meijer kwam uit Musselkanaal. Simon Meijer was veehandelaar en had een goede band opgebouwd met Marcus Wenning. Hij vroeg Wenning of zijn familie mocht onderduiken, hetgeen gebeurde.
Geen NSB’er of Duitser viel hen lastig, maar toen er op 5 januari 1945 bemanning van een neergestort geallieerd vliegtuig werd gesignaleerd, gingen de landwachters op zoek. Een van de Engelse bemanningsleden klopte in tussentijd aan, en werd door de familie doorgestuurd naar het verzet. Ook was al het glas in de woning kapotgegaan van de afgeworpen bommen. De families gingen door het oog van de naald. Uiteindelijk bleef de joodse familie onopgemerkt tot de bevrijding. Het staat allemaal in het dagboek beschreven.