Lycurgus opent in 'nieuwe' thuishal met Europese clash: 'Een stunt is mogelijk'

Vrijwilligers Lycurgus leggen de volleybalvloer over de basketbalvloer
Vrijwilligers Lycurgus leggen de volleybalvloer over de basketbalvloer © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor Nova Tech Lycurgus wordt het een spannende avond. De Groningse volleyballers spelen voor het eerst in de 'nieuwe' thuishal Martiniplaza en nemen het dan voor de Europese CEV Cup op tegen het Oekraïense SC Prometey Dnipro. Het is de return in de zestiende finales en Lycurgus heeft iets goed te maken.
Om de sfeer te proeven, ging de selectie van Lycurgus-coach Arjan Taaij dinsdagavond kijken bij de wedstrijd van de basketballers van Donar tegen ZZ Leiden. Libero Jeffrey Klok was daar ook bij en vertelt hoe het initiatief tot stand kwam.

Eerste keer Donar

'Maandag op de training kwam het idee tot stand. Arjan Taaij heeft ons al wat voorbereid op wat er komt kijken bij het spelen in Martiniplaza, zoals het spelen voor meer mensen. Heel veel jongens hebben Martiniplaza ook nog niet meegemaakt, dus toen kwam het idee om eens te gaan kijken bij Donar. Het was voor mij de eerste keer dat ik bij Donar kwam kijken. Het is mooi hoe er zo'n sfeer gecreëerd wordt, een beetje nagebootst van de NBA, dus leuk om zo'n wedstrijd te zien', aldus de libero van Lycurgus.
Klok: 'Een stunt zou mooi zijn'

'Nu ook het huis van Lycurgus'

'Ik heb hier drie jaar geleden, toen ik bij Dynamo zat, al wel eens tegen Lycurgus gespeeld. Ik was toen ook nog een broekkie, dus dan voel je wel de spanning en denk je: oké, Martiniplaza is wel echt een groot strijdtoneel. Dus ik hoop wel dat tegenstanders dat ook een beetje meenemen. En ik ken ook nog wel de beelden uit 2016, toen Lycurgus hier voor het eerst kampioen werd en het uitverkocht was (4.350 toeschouwers, red.).'
Voorheen werden alleen de topwedstrijden hier gespeeld. Nu is het gewoon onze thuishal
Jeffrey Klok - speler Lycurgus
'Het is denk ik een heel goede beslissing geweest om alle thuiswedstrijden hier te spelen. Voorheen werden alleen de topwedstrijden hier gespeeld. Nu is het gewoon onze thuishal en kunnen we van het huis van Donar ook het huis van Lycurgus maken.'

Het leggen van de volleybalvloer

Om het zo ver te krijgen, moet er ook werk verzet worden. Zo waren de vrijwilligers van Lycurgus dinsdagavond direct na de wedstrijd van Donar enkele uren bezig om de volleybalvloer te leggen. Ook daar heeft Klok wel een beetje verstand van. 'Ons zaalteam rolt vanavond alle rollen uit over de basketbalvloer. Dan moet die nog een nacht blijven liggen, omdat het anders nog wat gebogen is. En morgen plakken ze het allemaal aan elkaar, dan ligt de vloer goed', vertelt Klok dinsdagavond na de wedstrijd van Donar.
De volleybalvloer van Lycurgus wordt over de basketbalvloer van Donar gelegd
De volleybalvloer van Lycurgus wordt over de basketbalvloer van Donar gelegd © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Stunt van vorig jaar in gedachten

Het zal voor de ploeg van coach Arjan Taaij een flinke klus worden om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Europese CEV Cup. Het eerste duel tegen Dnipro werd vorige week in Roemenië namelijk met 3-0 verloren. Hierdoor moeten de Groningers met 3-0 of 3-1 winnen om een beslissende golden set af te dwingen.
Toch is het zeker niet onmogelijk, zo bewees het tweeluik van vorig jaar tegen het Sloveense Calcit Kamnik. Ook dat eerste duel ging met 3-0 verloren, waarna de Groningers in eigen huis eveneens met 3-0 wonnen en vervolgens ook de golden set.
'Het geloof is er zeker. Kijk, het is een heel sterk team en tijdens de heenwedstrijd stonden we in de derde set met 10-1 achter. Ik geloof dat dat nog niet heel vaak gebeurd is. We hoeven er maar één keer van te winnen en dan maakt dat eerste resultaat niet meer uit.'
Het logo van Donar wordt bedekt met de volleybalvloer
Het logo van Donar wordt bedekt met de volleybalvloer © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Tweeduizend plekken bezet

'Europees spelen, is een van de leukste dingen, zeker in de beginfase waarin het in de competitie nog niet heel spannend is. Dan is Europees hartstikke leuk. Dus het zou mooi zijn als we kunnen stunten', besluit Jeffrey Klok.
De wedstrijd van Lycurgus tegen Dnipro begint woensdag om 19.30 uur in Martiniplaza. Er zijn inmiddels zo'n tweeduizend stoelen bezet.