Ruim 10.000 Groningers moeten langer wachten op duidelijkheid over smartengeld

Een boerderij in stutten vanwege de aardbeving
Een boerderij in stutten vanwege de aardbeving © FPS/Jos Schuurman/Beeldbewerking RTV Noord
Meer dan tienduizend Groningers moeten langer wachten op duidelijkheid over hun immateriële schadevergoeding. Het was de bedoeling dat ze eind november zouden horen of ze (extra) geld zouden krijgen. Dat wordt een aantal maanden later, uiterlijk eind maart volgend jaar.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft meer tijd nodig om uit te zoeken of deze groep gedupeerden recht heeft op een (aanvullende) vergoeding.

Probleem met systeem

Het gaat om Groningers die in het verleden al een aanvraag hebben gedaan voor een immateriële schadevergoeding. De regels hiervoor zijn dit najaar verruimd. Zo krijgt iedereen binnen een gezin nu hetzelfde bedrag en krijgen gedupeerden die te maken hebben met sloop en nieuwbouw automatisch de hoogste vergoeding.
De afgelopen maanden heeft het IMG uitgezocht wie in aanmerking komt voor een (hogere) vergoeding. In totaal heeft het schadeloket 70.000 dossiers opnieuw bekeken. De meesten daarvan hebben inmiddels duidelijkheid, maar bij circa 10.500 gedupeerden duurt dat dus langer.
We moeten iets bouwen in onze systemen, en dat kost tijd
IMG
De vertraging komt door een probleem met het computersysteem, laat het IMG weten. 'We moeten soms gegevens met elkaar combineren, zoals informatie van de Nationaal Coördinator Groningen en de Basisregistratie Personen. Het ophalen van die informatie is nog niet geautomatiseerd en dat kunnen we voor zoveel dossiers niet handmatig doen. Daar moeten we iets voor bouwen in onze systemen, en dat kost tijd.'
De gedupeerden die langer moeten wachten, krijgen half december een brief hierover. Daarin staat dat ze uiterlijk eind maart duidelijkheid krijgen.
De smartengeldregeling
Smartengeld is een ander woord voor immateriële schadevergoeding. Het is in dit geval geld dat je krijgt voor alle leed, stress en verdriet als gevolg van de gaswinning. De regeling van het IMG kent vaste bedragen: bewoners krijgen 1.500, 3.000 of 5.000 euro. Hoe meer schade je hebt gehad of hoe langer je moest wachten op herstel, hoe hoger de vergoeding.

Gevolgen voor nieuwe aanvragen

Door de vertraging zal het ook langer duren voordat er weer nieuwe aanvragen mogelijk zijn. Sinds deze zomer kunnen inwoners van het bevingsgebied tijdelijk geen aanvraag meer indienen voor immateriële schade. Het IMG zegt zich eerst te willen focussen op alle maatregelen rond de verruiming.
In december maakt het schadeloket bekend wanneer inwoners weer een aanvraag kunnen doen.
Het IMG adviseert ouders die langer moeten wachten om ook te wachten met de aanvraag van smartengeld voor hun kinderen. Kinderen en jongeren ontvangen hetzelfde bedrag als hun ouders/verzorgers. Mocht de vergoeding van hen veranderen, dan zal dat ook gevolgen hebben voor de vergoeding van hun kinderen.