Vijf jaar cel voor Johnny B.

GRONINGEN - Johnny B., de pyromaan van 't Zandt, is veroordeeld tot 5 jaar cel, met aftrek van voorarrest.
Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag besloten. De 24-jarige B. wordt schuldig bevonden aan een reeks brandstichtingen en inbraken in dorpen ten noorden van de stad Groningen. De rechtbank houdt in de uitspraak rekening met het feit dat Johnny B. eerder is veroordeeld en in zijn proeftijd in de fout is gegaan.
Medeverdachte Johannes V. uit 't Zandt moet vier jaar en zes maanden de gevangenis in. Het duo pleegde de misdrijven tussen eind 2010 en eind vorig jaar. Gezien de voorgeschiedenis van Johnny plaatste de politie gedurende dat jaar bijzondere opsporingsmiddelen zoals een peilbaken en afluisterapparatuur in zijn wagen. Daarmee werd vastgesteld dat het duo zich bij de branden en inbraken bevond toen de misdrijven zich afspeelden. Ook getuigenverklaringen overtuigden de rechter van hun schuld.
De rechter spreekt van een specifiek patroon; de aanwezigheid bij de plaatsen delict en het internetverkeer van Johnny B. Ook had hij nooit een verklaring voor zijn aanwezigheid bij de inbraken en branden.
Het Openbaar Ministerie eiste enkele weken geleden zeven jaar celstraf. Het is nog niet bekend of Johnny B. in hoger beroep gaat.