COA neemt vanwege zeer hoge druk extra veiligheidsmaatregelen in Ter Apel

Asielzoekers stappen aan boord van de bussen naar Kijkduin
Asielzoekers stappen aan boord van de bussen naar Kijkduin © ANP
De druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel is momenteel zo hoog dat het COA zich genoodzaakt ziet om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Er komt extra bewaking en er wordt ingezet op het werven van extra personeel.
De druk is zelfs zo hoog dat een aantal asielzoekers overdag buiten moet wachten. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dat verantwoordelijk is voor de opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland.
Vanwege de toegenomen drukte zet het COA nu extra beveiliging in. 'Dat doen we omdat er gewoon veel meer mensen zijn op het hele terrein. Onze mensen krijgen daardoor ook veel meer vragen', zegt woordvoerder Jacqueline Engbers. 'We hebben gewoon extra oren, ogen en handen nodig.' Verder gaat het COA extra personeel werven. 'Dat hebben we nodig omdat het huidige personeel al maanden op de toppen van hun kunnen werkt.'

Geen buitenslapers

De vluchtelingen die buiten moeten wachten, wachten wel op het terrein van het COA zelf. Ze hoeven dus niet, zoals vorig jaar het geval was, buiten de poorten te slapen.
Hoeveel asielzoekers buiten wachten, weet Engbers niet precies. 'Dat wisselt heel erg. Er komen gedurende de dag mensen bij en gaan mensen weg. Soms kennen ze ook mensen die bij ons verblijven en wachten ze bijvoorbeeld in de keuken in plaats van buiten.'

Kritieke situatie

De situatie rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel is al maanden nijpend. Alle opvangplekken, er mogen maximaal 2000 vluchtelingen verblijven op de COA-locatie, zijn bezet. Afgelopen weekend zijn er ongeveer 100 vluchtelingen opgevangen in een hotel in Den Haag. Het COA heeft de afgelopen dagen meer gemeenten benaderd met de vraag of zij asielzoekers op willen vangen om zo de druk op Ter Apel naar beneden te halen.
Als de bedden bezet zijn, biedt het COA de vluchtelingen stoelen in een wachtruimte aan. Dat zijn zo'n 150 plekken. Ook die zitten elke avond vol. 'Daarom blijven extra opvangplekken buiten Ter Apel dringend nodig', zegt Engbers.