Geen ruimte voor extra dancefeesten: ‘Alsof we een slaperig stadje worden’

Een dancefeest (foto ter illustratie)
Een dancefeest (foto ter illustratie) © ANP
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) blijft bij zijn eerdere woorden en gaat Martiniplaza niet langer de ruimte geven om jaarlijks twaalf dancefeesten te organiseren. Een offensief van meerdere oppositiepartijen in de Groninger gemeenteraad bracht hem ook niet op andere gedachten.
Onder aanvoering van Student en Stad werd een poging gedaan om het terugschroeven van het aantal dancefeesten in Martiniplaza met een jaar uit te stellen. De partij kreeg geen raadsmeerderheid mee en kon op die manier geen vuist maken richting het stadsbestuur.
Het aantal feesten gaat van maximaal twaalf volgend jaar naar vijf en vanaf 2025 naar maximaal drie per jaar. Voor volgend jaar staan er al feesten geprogrammeerd, dat zijn er dus te veel. ‘We zullen vanzelf gaan merken of dat gedoe gaat opleveren. Ik ga ervan uit dat we tot een oplossing komen, maar zeker weten doe ik het niet', zei de Martiniplaza-directeur Willem de Kok eerder.

Vrees voor verlies van dancescene

Daan Swets van Student en Stad is van mening dat uitstel prima kan omdat er volgend jaar geen grote evenementen op onder meer de drafbaan zijn. Het aantal dancefeesten in Martiniplaza wordt teruggebracht in verband met de geluidsoverlast die het westen van de stad ervaart.
Daarnaast voldoet Martiniplaza niet aan de juiste geluidsvoorwaarden. Dat is al enkele jaren het geval, maar tot nu toe werd dat gedoogd door de wethouder. ‘Wij hebben van organisatoren gehoord dat wanneer ze een andere plek voor deze feesten vinden ze niet snel terug zullen keren’, zegt Swets, die vreest voor de teloorgang van de dancescene in de stad.

'Slaperig provinciestadje'

VVD en D66 gaan nog een stapje verder: ‘Laten we stoppen met het veranderen van Groningen naar een slaperig provinciestadje’, zegt Maria Martinez Doubiana (D66). Dergelijke woorden sprak de VVD eerder al eens uit. ‘Met dit besluit lijkt het alsof het college met de houding van rust, reinheid en regelmaat meer lijkt te hebben dan het behoud van ons bruisende karakter.’
Ook de VVD snapt dus niet waarom het jaar uitstel niet wordt gehonoreerd: ‘Grote concerten gaan volgend jaar toch niet door. Er staat niks in de weg’, aldus Ietje Jacobs.
Dat de wethouder de stad verandert in een slaperig provinciestadje schiet enigszins in het verkeerde keelgat bij Van Niejenhuis. ‘Het wordt allemaal wel erg zwart wit gemaakt. Dit is ook een schoffering voor de rest van de culturele sector. Zet Eurosonic Noorderslag ons dan niet enorm op de kaart? Ik vind het vervelend wat hier gebeurt’, aldus de wethouder die benadrukt dat er wel degelijk plek blijft voor dancefeesten.

Bezwaar

De directeur van Martiniplaza liet eerder al weten dat hij het pand wel beter wil isoleren om aan de geluidsnormen voor dancefeesten te voldoen, maar dat door gemeentelijk handelen onmogelijk wordt gemaakt. De gemeente is volledig aandeelhouder van het bedrijf.
De Kok gaat in elk geval bezwaar aantekenen tegen het besluit. ‘Ook wij willen deze sector graag in stand houden’, aldus de wethouder. ‘Maar op deze manier kan het niet. Wij houden onze ogen altijd open voor alternatieve locaties’, zegt hij tot besluit.