Rijksuniversiteit Groningen heeft beste bachelor van Nederland

Academiegebouw en de Universiteitsbibliotheek
Academiegebouw en de Universiteitsbibliotheek © ANP / Hollandse Hoogte / ProNews
De opleiding Global Responsibility and Leadership van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is volgens de Keuzegids Universiteiten 2024 de beste bacheloropleiding van Nederland. De studie scoort maar liefst 99 van de 100 punten. Nog negen andere opleidingen zijn het beste in hun categorie. Dertien bachelors zijn juist het slechtst beoordeeld.
Elk jaar komt de Keuzegids uit, waarin een overzicht wordt gegeven van alle bacheloropleidingen in Nederland. Op basis van een studentenenquête krijgen deze een rapportcijfer tussen de nul en 100 en worden ze gerangschikt. Opleidingen met een score van hoger dan 75 punten, krijgen het predicaat ‘topopleiding’.

Topopleidingen

De RUG heeft tien topopleidingen. Data Sciences and Society en Minorities and Multilingualism scoren allebei 88 punten. Religiewetenschappen scoort 85 punten., Archeologie, Tandheelkunde en University College krijgen 83 punten. Scheikundige Technologie en Midden-Oostenstudies halen 77 punten en de hekkensluiter is Engelse Taal en cultuur met 76 punten.
Ook zijn er opleidingen die het hoogst scoren binnen hun eigen categorie, maar geen topopleiding zijn. Zo scoren Media Studies (67), Kunstmatige Intelligentie (66) en Bewegingswetenschappen (64) het hoogst van alle universiteiten.
De RUG scoort algemeen net iets beter dan een studentenzesje: de universiteit wordt beoordeeld met een score van 58,5.

Slechtst beoordeeld

In totaal zijn er dertien opleidingen waarbij de bachelors aan de RUG het slechtst scoren. Daarmee staat Technische Bedrijfskunde helemaal onderaan met 40 punten. Daarna komt Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie met 49 punten. Sterrenkunde, Biomedische Technologie en Technische Natuurkunde krijgen 51 punten. Geschiedenis scoort nog een onvoldoende met 53 punten.
Farmacie (57), Taalwetenschap (58), Nederlandse Taal en Cultuur (60), Wiskunde (61) en Life Science and Technology (63) hebben weliswaar een voldoende, maar scoren wel het slechtst in hun eigen categorie.