Groninger Schaatsmuseum is walhalla voor de liefhebber

Alex Kampinga in zijn schaatsmuseum
Alex Kampinga in zijn schaatsmuseum © Henk Elderman/RTV Noord
Schaatsen, schaatsen en nog eens schaatsen. En alles wat ermee te maken heeft. Dat tref je aan in het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer. Het museum bestaat 25 jaar.
De 85-jarige Alex Kampinga doet de deur open aan de Noorderstraat. Bezoekers hebben meteen in de gaten dat het hier om een unieke collectie gaat.

Walhalla

Het is een walhalla voor de echte schaatsliefhebber. Kampinga leidt je rond in zijn verzameling. Er lijkt geen einde aan te komen. Hij laat een schaats van Gerard Kemkers zien. 'Kijk, zijn naam staat erin en ook de Olympische ringen zijn er in gegraveerd. Ik heb er trouwens maar één van Gerard gekregen.'

Diploma van Pesman

Een paar meter verderop doet hij een vitrinekast open en haalt er een lijstje met diploma uit. 'Deze is van Jan Pesman. Dit diploma kreeg hij bij zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen van Squaw Valley in 1960. Ik heb het gekregen toen hij nog leefde. Net zoals zijn trui die hij toen droeg.' Pesman, uit Holwierde, was de eerste Groningse schaatser die een medaille won op de Winterspelen.

'Gevaarlijk ijs'

De schaatsen hebben een plek gekregen in het midden van de ruimte. Keurig in rekken opgesteld. Kampinga weet bij elke schaats wel te vertellen wie de fabrikant is. Groningse en Friese schaatsen hebben een prominente plek.
Kampinga is ook een fervent verzamelaar van medailles. Heel wat metaal prijkt er op een kaart van de provincie Groningen. Allemaal gekregen van deelnemers aan de Noorderrondritten of Oldambtrit. Boven de deur prijkt een bord met 'Gevaarlijk ijs'.
Tekst gaat verder na de foto
Een paspop aangekleed als Marianne Timmer in 1998
Een paspop aangekleed als Marianne Timmer in 1998 © Henk Elderman/RTV Noord

Schaatsen en schaatspak Timmer

Kampinga is misschien wel het meest trots op de schaatsen en het schaatspak van Marianne Timmer uit 1998 tijdens de Olympische Spelen van Nagano. De Groningse schaatskoningin uit Sappemeer won in Japan twee gouden medailles. Hij heeft het nog niet zo lang in bezit.
Maar nu Marianne Timmer alles, behalve haar drie Olympische gouden medailles, geschonken heeft aan het museum in haar oude woonplaats Sappemeer is er een nog uniekere verzameling schaatsspullen te zien.

Koffer met kleding

En daar komt vlak voor de theatervoorstelling 'Timmertje' nog wat bij. Jantien Timmer, de moeder van Marianne, brengt een koffer vol met kleding uit 1998. Bovenop ligt de jas. 'Deze had ze aan op het podium.'
Kampinga voelt zich de koning te rijk. Het is misschien wel de kroon op het werk waar hij in 1985 al mee begon. Tijdens de voorstelling is er ook een expositie met een deel van de Timmer-collectie te zien. 'Daar ga ik de komende week mee aan de slag,' Hij heeft nog wel een wens: 'Marianne is hier nog nooit geweest, daar hoop ik nu wel op.'