FC Groningen verslaat VVV-Venlo en klimt op de ranglijst

Valent en Duarte vieren de gelijkmaker
Valent en Duarte vieren de gelijkmaker © Orange Pictures
FC Groningen heeft in de Euroborg VVV-Venlo verslagen na twee fantastische doelpunten. De FC stond bij rust met 1-0 achter maar draaide de wedstrijd om na een uitstekende tweede helft. Einduitslag: 2-1.
FC Groningen begon tegen de Limburgers met dezelfde elf namen als in de voorgaande wedstrijden. In die samenstelling werd het spel van de FC de laatste weken steeds beter en daardoor werd ook de stemming positiever. Tegen VVV moest voor het eerst dit seizoen een serie van drie overwinningen worden neergezet. De Limburgers waren echter een geduchte tegenstander. De ploeg van Rick Kruijs verloor nog maar één keer in een uitwedstrijd.

VVV succesvol in de tegenstoot

De eerste gevaarlijke counter van de Venlonaren leverde zelfs direct een doelpunt op. Er stonden slechts negen minuten op de klok en het was spits Michail Kosidis die een rebound binnenschoot. De bal viel voor zijn voeten na een poging van een ploeggenoot die, via een paar verdedigers, op de lat belandde: 0-1.
Spits Michail Kosidis maakt de openingstreffer
Spits Michail Kosidis maakt de openingstreffer © Orange Pictures
De FC moest dus direct in de achtervolging, maar behoudens pogingen van afstand slaagden de Groningers er niet in om echt gevaarlijk te worden. Ook de hoekschoppen, waar FC Groningen dit seizoen vaak succesvol in was, leverden geen resultaat op.
In de blessuretijd van de eerste helft was Marvin Peersman dicht bij de gelijkmaker. Na een vrije bal viel de bal bijna op zijn hoofd. De verdediger trachtte te kunnen koppen, maar dat werd ternauwernood voorkomen. Zo keek de FC, na een weinig levendige helft, bij rust tegen een achterstand aan.

FC Groningen beter na rust

Na de rust voerde Dick Lukkien één wijziging door. Laros Duarte betrad het veld en Joey Pelupessy was in de kleedkamer achtergebleven. Direct stichtte Duarte gevaar. Hij schonk Romano Postema een grote kans, maar de aanvaller had het vizier niet op scherp staan. De bal ging hoog over.
In tegenstelling tot de eerste helft konden de Venlonaren er minder goed uitkomen. De groen-witten slaagden er zelf steeds vaker in om kansen te creëren. Na een uur spelen voorkwam Duarte een tegenaanval, stoomde Jorg Schreuders op en was Luciano Valente het eindstation. De FC hield een corner over aan deze vloeiende aanval.

Weergaloze doelpunten

In de zeventigste minuut kreeg FC Groningen loon na werken. Duarte, sinds zijn invalbeurt de beste man op het veld, mocht aanleggen voor een vrije bal. Vanaf ongeveer zeventien meter krulde hij de bal weergaloos in de linkerhoek. De keeper was compleet kansloos: 1-1.
Laros Duarte viert zijn goal
Laros Duarte viert zijn goal © Orange Pictures
Zijn goal gaf de juiste brandstof aan Jorg Schreuders want die zette vier minuten later zijn ploeg zelfs op voorsprong. De jongeling uit eigen jeugd schoot, net als zijn zeven jaar oudere ploeggenoot, van afstand op doel. Ook deze keer kon keeper De Boer alleen maar kijken naar het schot: 2-1.
In de slotfase werden er geen grote kansen meer gecreëerd. FC Groningen heeft nu voor het eerst dit seizoen een serie van drie overwinningen neergezet. De ploeg van Dick Lukkien klimt naar de negende plaats van de ranglijst en staat voor het eerst in lange tijd in het linker rijtje. Volgende week vrijdag komt Telstar op bezoek in de Euroborg.