Seksspeeltjesgigant EasyToys wint Groninger Ondernemingsprijs

EasyToys wint Groninger Ondernemingsprijs
EasyToys wint Groninger Ondernemingsprijs © Jan Buwalda
De online erotiekwinkel EasyToys uit Veendam heeft de Groninger Ondernemingsprijs gewonnen. EasyToys versloeg donderdagavond in de finaleronde in Martiniplaza de twee andere finalisten, ijzerwarenhandel Wovar en OnlineVeilingmeester, beide uit de stad Groningen.
‘We hebben hem. Geweldig!’, reageert de glunderende EasyToys-CEO Eric Idema op het podium. ‘Waanzinnig en een geweldige erkenning na al die jaren keihard werken.’
Ooit startte Idema het bedrijf op zijn zolderkamertje in Annen op. Hij was zijn baan kwijtgeraakt, had een uitkering en de grootste moeite genoeg geld bij elkaar te schrapen om de hypotheek te betalen van het huis dat hij net had gekocht.

Kantoren in Berlijn, Oslo en Londen

Nu telt EasyToys bijna vijfhonderd werknemers, verkoopt speeltjes, lingerie, condooms en andere seksartikelen. Het heeft kantoren in Berlijn, Oslo en Londen. ’De prijs is voor ons belangrijk, maar ook voor de regio Veendam. Dit laat zien dat je ook daar een geweldig bedrijf kunt bouwen.’
’Een schoolvoorbeeld van iets dat heel klein is begonnen op een zolderkamer en is uitgegroeid tot iets heel groots’, motiveert de Groningse commissaris van de koning René Paas de keuze van de jury.
Creatief zijn en af en toe een beetje stout
Eric Idema - EasyToys
Die wees EasyToys ook aan als winnaar omdat de onderneming erin is geslaagd seks-welness uit de taboesfeer te halen en te emanciperen. Via onder meer het hoofdsponsorschap van FC Emmen. De spulletjes van EasyToys zijn ook al een tijdje niet meer alleen online te koop, ze liggen ook bij de Hema, de Jumbo en op Schiphol.
De jury toonde waardering voor de creatieve, ludieke campagnes van de erotiekreus. EasyToys laat volgens de jury ook zien oog te hebben voor de omgeving en daar wat voor te willen doen, bijvoorbeeld door de inzet van mensen die moeilijk aan een baan komen.

Taboes doorbreken

‘We willen taboes doorbreken’, zei Idema na afloop. ‘We zijn continue op zoek naar acceptatie. Door onze aanpak liggen seksspeeltjes nu gewoon in de supermarkt. Dat gebeurt niet zomaar, dat doe je door een aanpak die afwijkt. Creatief zijn en af en toe een beetje stout.’
Artikel gaat door onder de foto
Eric Idema  van EasyToys
Eric Idema van EasyToys © Jan Buwalda
Idema droomt ondertussen van de volgende stap. Hij wil naar de Verenigde Staten met EasyToys. ‘We hebben in Europa nog genoeg te doen, maar het is mijn grootste droom er in Amerika een succes van te maken.’

Dominantie op Europese erotiekmarkt

EasyToys is inmiddels onderdeel en het hart van de EQOM-groep, een verzameling erotiekbedrijven met bij elkaar een omzet van 85 miljoen euro. De groep is sterk gegroeid door onder meer overnames van Cristine le Duc, Pabo, het Duitse Beate Uhse en het Noorse Kondomeriet.
Bij de overname van dat laatste bedrijf in 2021 liet Idema weten dat hij streeft naar dominantie op de Europese erotiekmarkt. ’Wereldwijd marktleiderschap is ook haalbaar’, zei hij toen ook.
Eric Idema - opgegroeid in Nieuw Weerdinge - is niet meer alleen eigenaar van EQOM. Een deel van de aandelen heeft hij verkocht aan geldschieter Waterland Private Equity Investments.

Klippa

EasyToys is de opvolger van het Groningse Klippa. Dat won vorige jaar de prijs. Klippa is succesvol geworden in het digitaliseren van administratieve processen zoals boekhoudingen via tekstherkenning en kunstmatige intelligentie.
Seksspeeltjesgigant EasyToys wint Groninger Ondernemingsprijs