Henk Bleker kandidaat-lijsttrekker CDA

DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkersschap van het CDA.
Dat heeft Jack de Vries, die optreedt als zijn woordvoerder, vrijdagavond bevestigd. De Groninger CDA-politicus wil zijn kandidatuur nog niet toelichten, dat doet hij zaterdag in Breda. Voor deze plaats is gekozen omdat daar ook de start van alle landelijke bevrijdingsfestiviteiten plaatsvindt.
De naam van Henk Bleker wordt al langer als partijleider genoemd. Bleker is al jaren actief voor het CDA, zo was hij 10 jaar gedeputeerde in de provincie Groningen. Na de Tweede Kamerverkiezingen in 2010, waarbij het CDA fors verloor, was hij enige tijd interim-voorzitter van de partij.
Bleker is de zesde kandidaat die zich meldt. Het kamerlid Madeleine Van Toorenburg meldde zich vrijdag ook als kandidaat. De andere kandidaten zijn fractievoorzitter Van Haersma Buma en demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken. Ook voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en het Nijmeegse CDA raadslid Harry Wesselink doen een gooi naar het lijsttrekkerschap.
Het partijbestuur beslist uiterlijk dit weekend wie er mee mag doen met de lijsttrekkersverkiezingen.