Warming-up: FC Groningen - VVV Venlo

Keeper Jan de Boer (toen nog van FC Groningen) tijdens zijn Eredivisiedebuut tegen PSV in de Euroborg op 23 oktober 2022.
Keeper Jan de Boer (toen nog van FC Groningen) tijdens zijn Eredivisiedebuut tegen PSV in de Euroborg op 23 oktober 2022. © Olaf Kraak/ANP
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.
Onder winterse omstandigheden speelt FC Groningen vrijdagavond tegen het VVV van keeper Jan de Boer. De cultheld stond vorig seizoen onder de lat tijdens de meest spraakmakende wedstrijd in de Euroborg. Want door blessures van Michael Verrips en Peter Leeuwenburgh maakte De Boer zijn Eredivisiedebuut tijdens FC Groningen - PSV. Na die 4-2 zege werd er nog één keer in eigen stadion gewonnen, maar op 7 mei was de degradatie een feit na het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles.
Vanavond staan bij de ploeg van Dick Lukkien slechts twee spelers aan de aftrap die ook in de basis stonden toen er vorig seizoen van PSV werd gewonnen: Luciano Valente en Radinho Balker.

De vorm: FC Groningen

FC Groningen verloor meer dan een maand geleden voor het laatst een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie (KKD). Na de 2-1 nederlaag bij Cambuur Leeuwarden werd gelijkgespeeld tegen Roda JC (0-0) en Dordrecht Sport (2-2) en werd de volle buit gepakt tegen FC Eindhoven (2-1) en Jong AZ (0-5).
Vooral de 'jonkies' uit eigen opleiding vallen de laatste weken positief op. Want met Wouter Prins, Luciano Valente, Jorg Schreuders, Thom van Bergen en Romano Postema staan er vanavond wederom vijf zelf opgeleide spelers aan de aftrap. Met Thijmen Blokzijl en Leandro Bacuna op de bank kan dat aantal zomaar oplopen naar zeven. Met nog vier competitiewedstrijden tot de winterstop, moet eigenlijk alles gewonnen worden als FC Groningen nog aansluiting bij de bovenste plekken wil krijgen.

De vorm: VVV-Venlo

De Limburgers staan op de tiende plaats in de KKD met 23 punten. Vooral in uitwedstrijden is VVV erg sterk dit seizoen, want de ploeg van Rick Kruys verloor nog maar één keer buiten het eigen stadion. In de Koel heeft VVV het lastiger en verloor het de laatste twee wedstrijden. Kruys heeft de beschikking over een volledig fitte selectie, maar mist Soulyman Allouch en Robert Klaasen. Allouch kwam donderdag te laat op de training en Klaasen is geschorst.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen wil vanavond de goede reeks voortzetten en voor de derde keer op rij winnen. Dat het de laatste weken beter gaat, heeft volgens Lukkien te maken met de manier van spelen. ‘Gewoon pressievoetbal met een enorme energie en intensiteit in de ploeg. Dat hoort bij het hedendaagse voetbal. Ik was gisteren nog bij een lezing van Ronald Koeman, die dat ook gewoon benoemt', vertelt de Veendammer een dag voor de wedstrijd tegen VVV-Venlo.
'Zaak om een stabiele curve te krijgen'
‘Dat is wat het moderne voetbal vraagt. Dat je met z'n allen heel heldere afspraken hebt, maar dat je die ook in het allerhoogste tempo uitvoert. Het is niet alleen rennen, laat dat ook duidelijk zijn. Maar het is ook gewoon goed voetballen en goede keuzes maken aan de bal. Dat moet dan wel met de allerhoogste intensiteit gebeuren en volgens mij is dat wat we doen.’

Historie

VVV kwam negen keer eerder op bezoek in de Euroborg voor een competitiewedstrijd. Daarvan won FC Groningen zes keer. Het werd twee keer gelijk en één keer namen de Limburgers de volle buit mee naar Venlo. In 2020 speelden beide teams voor het laatst in Groningen tegen elkaar. Dankzij doelpunten van Patrick Joosten en Jorgen Strand Larsen werd het toen 2-1.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - VVV-Venlo begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker en Emiel Venema doen integraal verslag vanuit het stadion en Kurt Elshot doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op onze app en website.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust is een twijfelgeval. Kevin van Veen is in Schotland om bij de geboorte van zijn dochter te zijn.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen
Vermoedelijke opstelling FC Groningen © RTV Noord