FC Groningen sluit slecht seizoen af met nederlaag

ALKMAAR - FC Groningen heeft zondagmiddag de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen met 1-0 verloren van AZ. Het enige doelpunt viel voor rust. FC Groningen was in de tweede helft nog wel dichtbij de gelijkmaker.
Eerste helft

AZ had de eerste helft het betere van het spel. FC Groningen kwam er aanvallend nauwelijks aan te pas, op een gevaarlijk schot van David Texeira na. AZ kreeg voldoende kansen op het openingsdoelpunt, maar schoten van Brett Holman (naast) en Niklas Moisander (lat) troffen geen doel. Het doelpunt voor de thuisploeg viel uiteindelijk in de 26ste minuut. Tim Sparv verkeek zich op een voorzet van Jozy Altidore, waardoor Erik Falkenburg van dichtbij simpel kon binnentikken: 1-0. De thuisploeg bleef daarna gevaarlijk en Holman was het dichtst bij de 2-0, maar zijn schot uit een afgeslagen hoekschop belandde net over het doel van Luciano.

Tweede helft

AZ was ook na rust dreigender en had het meeste balbezit. Toch kwam FC Groningen achterin niet echt in de problemen. Twintig minuten voor tijd waren de Groningers zowaar dichtbij de gelijkmaker. Texeira kopte op de paal en in de rebound kreeg hij de bal ook niet achter AZ-doelman Esteban. FC Groningen werd daarna sterker en kwam in de slotfase opnieuw bijna op gelijke hoogte, maar dit keer werd een bal van Dusan Tadic van de lijn gehaald door Simon Poulsen. Ondanks het betere spel van FC Groningen in de tweede helft, bleef het bij 1-0.
Door de nederlaag eindigt FC Groningen op de veertiende plaats in de eredivisie met 37 punten uit 34 wedstrijden. FC Groningen verloor dit seizoen maar liefst zeventien keer; zeven keer werd er gelijkgespeeld en tien keer behaalde de ploeg van trainer Pieter Huistra een overwinning. In uitwedstrijden vergaarde de ploeg slechts negen punten.

Opstellingen

AZ: Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen; Maher, Elm, Falkenburg; Gudmundsson, Altidore (66' Benschop), Holman (73' Lewis/78' Klavan).
FC Groningen: Luciano; Bacuna, Hiariej, Kappelhof, Burnet; Keurntjes (67' Suk), Sparv; Andersson, Pedersen, Tadic; Texeira (78' Van de Laak).

Statistieken

Scheidsrechter: Van Boekel.
Toeschouwers: 16.800.
Doelpunt: 26' Falkenburg 1-0.
Gele kaart: Kappelhof (FC Groningen).