Column: Voor deze speler kom je naar het stadion

Leo Wassing
Leo Wassing © RTV Noord
Hij is geboren in Stad op 9 september 2004, het seizoen waarin de FC met Ron Jans de weg naar boven begon te vinden. Die weg terug naar onderen maakte hij van dichtbij mee.
De 19-jarige middenvelder debuteerde namelijk in het rampseizoen 2022/2023 voor FC Groningen en werd met Luciano Valente, Thom van Bergen en met name Thijmen Blokzijl gezien als lichtpuntje in die gitzwarte tunnel waar de FC zich dit jaar in bevindt. Maar zelfs dat lichtpuntje doofde even na een ongelukkige en slechte wedstrijd tegen Jong FC Utrecht eerder dit seizoen.
Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. Werkte keihard door, overtuigd van zijn kunnen en greep zijn kans in de basis tegen FC Dordrecht, een maand geleden nog maar. Het scheelde weinig of hij maakte vervolgens zijn eerste twee doelpunten in het shirt van zijn favoriete club tegen Roda JC, maar vond lat en kruising op zijn weg.
Zijn trainer Dick Lukkien kwam na afloop superlatieven tekort over de prestatie van zijn jonge middenvelder. Hij noemde hem zelfs grandioos. En dus niet meer weg te denken uit de basiself.
Jorg Schreuders.
Zijn week kan niet meer stuk. Eindelijk maakte hij zijn eerste officiële treffer voor de FC tegen Jong AZ op het AFAS Sportcomplex in Wijdewormer. Niet het decor waar je als speler van droomt.
Maar Schreuders weet hoe hard hij daarvoor gewerkt heeft. Hoe mooi is het dan dat uitgerekend Schreuders voor eigen aanhang het winnende doelpunt maakte tegen VVV-Venlo afgelopen vrijdag? Zo'n scenario zal door zijn hoofd zijn gegaan.
Voor dit ventje kom ik naar het stadion. Hij straalt voetbal uit. Onverzettelijkheid. De bal willen hebben. Overzicht bewaren. De lijnen uitzetten. Ballen afpakken. De mouwen omhoog. Dominantie op het veld. Ik weet niet precies wat ik onder FC Groningen-DNA moet verstaan, maar wellicht komt het spel van Schreuders nog het dichtst in de buurt van deze groen-witte genen.
En ja, ook hij krijgt nog een terugslag. Maar het zou oneerlijk zijn om hem na een mindere wedstrijd te slachtofferen. In een gitzwart jaar brengt Schreuders eindelijk weer een lach op het gezicht van de FC-supporters. En dat met nummer veertien op zijn rug.
In een aandoenlijk filmpje van OOG TV wordt Schreuders op 10-jarige leeftijd geïnterviewd. Hij droomt van een carrière bij FC Barcelona of Real Madrid. Wie weet. Eerst dient de FC hem zo snel mogelijk een contractaanbieding te doen, zodat wij hier nog lang van Schreuders kunnen gaan genieten.
Jorg Schreuders
Jorg Schreuders © Jan Westman Fotografie

Leo Wassing