Drie Groningers verlaten Tweede Kamer, Nijboer en Kuik geridderd

Henk Nijboer tijdens zijn afscheid in de Tweede Kamer
Henk Nijboer tijdens zijn afscheid in de Tweede Kamer © ANP
Drie Groningers nemen dinsdag afscheid van de Tweede Kamer. Stieneke van der Graaf (CU) en Anne Kuik (CDA) stonden niet hoog genoeg op de kandidatenlijst van hun partij. Henk Nijboer wilde Den Haag sowieso verlaten, omdat hij het niet eens is met de verenigde kieslijst van 'zijn' PvdA met GroenLinks. Bij het afscheid zijn Kuik en Nijboer geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Stieneke van der Graaf

'Zorgvuldig en bedreven', zo omschrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp Van der Graaf. 'Je was zeer betrokken bij je eigen Groningen, om recht te doen aan de mensen die leden onder de aardbevingsschade. Tegelijk kwam je op voor kwetsbaren elders in de wereld.'
'Het ging daarbij nooit om jezelf', vervolgt Bergkamp. 'Maar altijd om de mensen die het minder hebben. Je bent doortastend en precies, maar ook altijd bevlogen en betrokken. Je missie in dit huis eindigt vandaag, maar buiten Den Haag zul je zeker een rol vinden om voor je idealen te blijven werken.'
In september 2020 nam Van der Graaf plaats in de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Ook hield ze zich bezig met infrastructuur en openbaar vervoer, binnen- en buitenland.
Van der Graaf stond op de negende plek van de kieslijst, maar de ChristenUnie behaalde slechts drie zetels. Partijleden uit Stadskanaal probeerden haar nog hoger op de lijst te krijgen, vooral omdat Van der Graaf zich inzette voor de Nedersaksenlijn, de treinverbinding tussen Stadskanaal en Emmen.
Tekst gaat verder onder de post

Anne Kuik

'Waar jij onrecht zag in de samenleving, wilde je iets rechtzetten', begint Bergkamp over scheidend Kamerlid Anne Kuik. 'Je stond op voor slachtoffers van drugshandel, mensenhandel en gedwongen prostitutie. Voor hen streed je met open vizier en met een open en vrolijke persoonlijkheid.'
'Je hebt een sterke visie op de samenleving, waarmee je een brug sloeg naar Groningen', zegt Bergkamp met een verwijzing naar de enquêtecommissie waar Kuik ook deel van uitmaakte.
Kuik kreeg bij haar afscheid een koninklijke onderscheiding en mag zich nu ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.
Overigens is Kuik, die raadslid voor het CDA in Groningen is geweest en die getrouwd is met oud-wethouder Paul Rook van Groningen, op dit moment geen Groningse meer. De in Emmen geboren Kuik woont nu in Ermelo.
Tekst gaat verder onder de foto
Negentien Kamerleden krijgen een lintje
Negentien Kamerleden krijgen een lintje © ANP

Henk Nijboer

Nijboer is elf jaar lang parlementariër geweest voor de PvdA. In die jaren zette hij zich veelvuldig in voor Groningen. Na het vertrek van Lilianne Ploumen als fractievoorzitter in 2022, deed hij een gooi naar het voorzitterschap, maar die positie ging naar (eveneens vertrekkend Kamerlid) Attje Kuiken. ‘Ik dacht dat ik daar goede ideeën en voorstellen voor had. Maar de fractie heeft anders gekozen', zei hij erover. Nijboer voerde het woord over financiën en volkshuisvesting.
Naast zijn rol binnen de PvdA zat Nijboer ook in het presidium van de Kamer (het dagelijks bestuur, red.). Hij stapte vorig jaar uit het bestuur nadat hij had ingestemd met een onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.
Tekst gaat verder onder de post
Nijboer was in 2017 de eerste voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie die zich bezig hield met fiscaliteit. 'Dat is één van de dingen waar je het woord over voerde', zegt Bergkamp tijdens zijn afscheid. 'Veel woorden, mag ik wel zeggen. Je weet altijd alles uit het hoofd, iets wat weinigen je nadoen. Belangrijker nog dan de vorm, is de inhoud van je bijdrage.'
Bergkamp dankt Nijboer voor zijn tijd in het presidium en feliciteert hem met een politiek succes. 'Op de valreep behaalde je een groot succes. Een initiatiefwet die je samen met Peter Grinwis (ChristenUnie) indiende, is aangenomen in de Eerste Kamer.' Deze wet doet tijdelijke huurcontracten in de ban.
Nijboer gaat aan de slag als kwartiermaker voor de sociale agenda van Groningen.
De drie scheidend Kamerleden blikken terug op hun tijd in de Tweede Kamer:
'Het is anders wakker worden, het is het mooiste ambt dat je kunt vervullen'

Enquêtecommissie

Net als Van der Graaf en Kuik zaten ook scheidend Kamerleden Hülya Kat (D66) en Peter Kwint (SP) in de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Kwint gaf zelf aan te stoppen, mede door hoe er met Groningers omgegaan is. Kat stond op plek 17 van de D66-kieslijst, maar die partij behaalde slechts negen zetels.