Ook Groningen vangt 100 extra asielzoekers op, ondanks dat 'elders voldoende ruimte is'

Wachtenden asielzoekers bij het azc in Ter Apel (archief)
Wachtenden asielzoekers bij het azc in Ter Apel (archief) © Tristan Braakman/RTV Noord
De gemeente Groningen vangt honderd extra asielzoekers op om Ter Apel te ontlasten. Eerder vandaag maakte de gemeente Stadskanaal bekend dat ze tweehonderd asielzoekers op gaat vangen in verwarmde tenten.
Groningen laat later deze week weten waar de honderd extra vluchtelingen gehuisvest worden.
Stadskanaal en Groningen zeggen Ter Apel te hulp te schieten in de wetenschap dat elders in Nederland wel degelijk ruimte voor asielzoekers is. Zo zijn voorzieningen die zijn ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne, niet altijd vol.

Grens overschreden

De laatste weken verblijven tussen de 2.400 en 2.500 mensen in ‘Ter Apel’, terwijl de absolute bovengrens op 2.000 ligt. De situatie in Ter Apel wordt onhoudbaar als de opvang van asielzoekers en statushouders niet beter wordt verspreid over het land, zo stellen de provincie en de gemeenten in Groningen, verenigd in de Provinciale Regietafel Migratie en Integratie.

Inhumaan

De deelnemers aan de Regietafel noemen de situatie waarin mensen vaak dagenlang in wachtruimtes overnachten 'onveilig, onhygiënisch en inhumaan'. Hoewel ze vinden dat het Rijk en andere gemeenten in Nederland meer dan aan de beurt zijn, voelen zij zich gedwongen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp te schieten en daarmee de gemeente Westerwolde terzijde te staan.

Rijk levert niet

Ook het Rijk levert niet, stelt de provinciale Regietafel. Sinds oktober wordt de met het Rijk overeengekomen maximumgrens van 2000 mensen overschreden. De afspraken die de Groninger gemeenten en het Rijk hebben gemaakt in de bestuursovereenkomst in februari 2023, worden tot nu toe ook niet nagekomen.
De Groninger bestuurders doen een dringend beroep op het Rijk en de andere Nederlandse gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen.