Uithuizers kunnen nieuwe woning krijgen, niet iedereen is blij

Aagtje Boersma-Dales voor haar woning aan de Aak in Uithuizen
Aagtje Boersma-Dales voor haar woning aan de Aak in Uithuizen © Martin Drent/RTV Noord
De bewoners van nog eens tien woningen aan de Aak in Uithuizen kunnen een nieuwe woning krijgen. Veel huizen in de buurt zouden al tegen de vlakte gaan vanwege de aardbevingsproblematiek. Voor deze tien huizen is dat nu dus ook mogelijk. De meesten zijn blij, maar niet alle bewoners zien het zitten.
'We dachten dat we hier oud zouden worden, maar dat is dus niet zo', zegt Aagtje Boersma-Dales, één van de bewoners.

Soortgelijke huizen

De huizen staan in een buurt waar tientallen woningen tegen de vlakte gaan, omdat ze niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Maar bij deze tien huizen was dat anders. Deze waren - tot verbazing van de bewoners - als veilig bestempeld. Dat terwijl ze er vrijwel hetzelfde uitzien.
De woningen aan de Aak in Uithuizen
De woningen aan de Aak in Uithuizen © Martin Drent/RTV Noord
De oorzaak: de huizen zijn op een later moment beoordeeld. Hoe later een huis aan de beurt is, hoe minder maatregelen er nodig zijn. De instanties houden namelijk rekening met het dichtdraaien van de gaskraan. Daardoor stonden de bewoners van deze tien huizen met lege handen.

Actie gevoerd

Ze vonden dat oneerlijk en een groot deel van hen kwam samen met de SP in actie. Met succes, zo blijkt nu. De gemeente Het Hogeland en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hebben besloten dat ook deze tien huizen nu gesloopt en herbouwd mogen worden, om de ongelijkheid in de buurt tegen te gaan. Maandagavond maakten de instanties dat bekend op een bewonersbijeenkomst.
'Ik had zoiets van: is dit echt?', zegt Liesbeth Dijkstra verheugd. Ze is één van de bewoners die zich vier jaar lang ervoor heeft ingezet. Ze is blij met sloop en nieuwbouw: 'Ik denk dat onze actie wel invloed heeft gehad. Dat het een eyeopener was voor de instanties van: daar moeten we iets mee.'
Liesbeth Dijkstra voor haar woning
Liesbeth Dijkstra voor haar woning © Martin Drent/RTV Noord

Huis al opgeknapt

In het huizenblok schuin tegenover Dijkstra woont Boersma-Dales. Zij is niet blij met sloop en nieuwbouw. Samen met haar man woont ze er al dertig jaar. De afgelopen jaren heeft het echtpaar het huis opgeknapt, omdat ze bericht kregen dat het huis veilig was. Zo zijn de keuken en wc vernieuwd en hebben ze zonnepanelen geplaatst.
'Het huis is veilig verklaard, dus we hebben helemaal geen problemen met het huis. En we zijn ook niet bang dat het door aardbevingen in elkaar zou zakken', zegt Boersma-Dales. Dus willen ze liever geen sloop en nieuwbouw.
De nieuwe keuken
De nieuwe keuken © Martin Drent/RTV Noord
Dat zorgt voor een probleem, want het huizenblok van het echtpaar telt vijf huizen. Als de Boersma's als enigen geen sloop en nieuwbouw willen, gaat het voor het hele blok niet door. 'We staan met de rug tegen de muur. Als we 'nee' zeggen, krijgen we boze gezichten', zegt ze.

Gesprekken met NCG

De komende maanden vinden er gesprekken plaats met alle bewoners. Daarin kunnen ze aangeven wat ze graag willen. Er wordt gekeken naar de situatie van de Boersma's. Als alle eigenaren akkoord gaan, zal de sloop naar verwachting in 2026 beginnen.
Gemengde reacties op sloop en nieuwbouw in Uithuizen: de één blij, de ander niet