Ouders van Geuko gaan in hoger beroep tegen zorgverzekeraar

Geuko van Lang
Geuko van Lang © Eigen foto
De ouders van de 11-jarige Geuko uit Winschoten gaan in hoger beroep tegen hun zorgverzekeraar. Ze proberen zo de behandeling van hun zoon veilig te stellen.
Vader Gert Jan en moeder Gerda spanden onlangs een kort geding aan, omdat ze vinden dat hun zorgverzekeraar therapie moet vergoeden die Geuko nodig heeft om ernstig lijden te voorkomen.

Zeldzaam

Geuko werd gezond geboren, maar raakte op 4-jarige leeftijd binnen twee dagen grotendeels verlamd, onder meer aan zijn beademingsspieren. De zeldzame ziekte Acute Flaccid Myelitis (AFM) bleek de oorzaak. Dat is een acute verlamming door een ruggenmergontsteking.
In 2019 kon Geuko, dankzij het tv-programma Je Geld of Mijn Leven, een therapie volgen in een Amerikaans revalidatieziekenhuis. Het kind had hier veel baat bij. Maar de werking van deze therapie wordt in Nederland niet erkend en dus ook niet vergoed door de verzekering.
Geuko leeft in angst, omdat hij nergens terecht kan
Vader Gert Jan van Lang

Oneens met vonnis

Gert Jan en Gerda stapten naar de rechter, maar die heeft hun verzoek vooralsnog afgewezen. De advocaat van de familie is er echter van overtuigd dat het vonnis op cruciale punten onjuist is.
Zo erkende de rechter niet de noodzaak van de therapie voor Geuko. Ook betwistte hij de ernst van de situatie van de jongen. Vader Gert Jan daarover: 'Geuko heeft zijn zelfstandigheid verloren en zit 24 uur per dag aan de beademing. Zijn waardigheid is aangetast en hij leeft in angst, omdat hij nergens terecht kan en de veiligheid van zijn gezondheid niet kan worden gewaarborgd. Om dan nog niet te spreken over al het lichamelijk leed dat bij zijn ziekte komt kijken.'
Om het hoger beroep te kunnen betalen, loopt er een crowdfundingactie. In totaal is 30.371 euro nodig.