Vochtproblemen onder de loep: Acantus onderzoekt schimmelwoningen Winschoten

Een deel van de woningen aan de Van Speykstraat in Winschoten
Een deel van de woningen aan de Van Speykstraat in Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord
Woningcorporatie Acantus laat onderzoek doen naar haar woningen aan de Van Speykstraat in Winschoten. In oktober trokken bewoners aan de bel, omdat zij helemaal klaar zijn met de schimmel in hun woningen.
Een van de bewoonsters is Bina Westers. Zij vertelde dat ze ‘bij het koken wel een zwemvest kon aantrekken, zo vochtig wordt het in huis’.

Schimmel in de keukenkastjes

In de woningen spelen volgens meerdere bewoners al jaren vochtproblemen. Bij Westers staat de schimmel onder andere in de keukenkastjes en zij is naar eigen zeggen vaste klant bij de bouwmarkt, omdat ze regelmatig de muren weer moet verven.
Een paar woningen verderop woont Abu Sherif met zijn vier kinderen. Bij hem groeit de schimmel zelfs op de ramen. ‘Ik heb het een paar dagen geleden schoongemaakt, maar het zit er alweer', liet hij in oktober zien. Ook staat er schimmel in de slaapkamers en in de woonkamer.
De klachten waren voor woningcorporatie Acantus aanleiding om inspecties uit de voeren bij de woningen. Dat is in november gebeurd.

Vooral schimmel in benedenwoningen

Acantus stelt nu extra onderzoek in. De woningcorporatie: ‘Vooral in de benedenwoningen zien we bij een aantal woningen vocht- en schimmelproblemen.' Er is een bedrijf ingeschakeld om verder onderzoek te doen. Ook komt er een controle naar het buitenschilderwerk.
Nadat de onderzoeksresultaten bekend zijn, stelt Acantus een plan op. Komende week worden de eerste werkzaamheden alvast uitgevoerd. Dan organiseert de woningcorporatie een klusdag. ‘De hele dag zijn servicemedewerkers van Acantus beschikbaar om kleine reparaties uit te voeren, zoals kapotte lichtknopjes, deurklinken, stopcontacten et cetera.’