Bendegeweld: panden Feiko Clockstraat Oude Pekela blijven langer gesloten

De brandweer na de explosie in Pekela
De brandweer na de explosie in Pekela © RTV Noord
De gemeente Pekela heeft besloten twee panden aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela langer gesloten te houden. Bij die panden vonden een explosie en een schietpartij plaats.
Burgemeester Jaap Kuin heeft daartoe besloten uit veiligheidsoverwegingen. De twee panden blijven nog tenminste een maand dicht. Het gaat om een nagel- en zonnestudio en de naastgelegen kapsalon.

Kans op herhaling waarschijnlijk

In juli van dit jaar werd op een van de panden geschoten en in september vond er een explosie plaats. Hierop heeft de burgemeester besloten de beide panden voor twee maanden te sluiten. De sluiting zou op 8 december aflopen.
Inmiddels hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) de burgemeester verzocht opnieuw een bestuurlijke maatregel te treffen. Zij achten de kans op herhaling van een geweldsincident bij het openhouden van de twee panden meer dan waarschijnlijk. Dit ondanks dat er in de afgelopen periode bij de panden niets is voorgevallen.
Vervelend, maar ik kan de oproep van politie en OM niet naast mij neer leggen
Jaap Kuin - burgemeester Pekela
Burgemeester Kuin heeft daarom uit veiligheidsoverwegingen besloten om sluiting van de panden met een maand te verlengen. Ook de bovengelegen woning is in het besluit meegenomen en mag niet worden bewoond in deze periode.
Jaap Kuin: 'Ik vind het opnieuw erg vervelend voor de getroffen ondernemers, maar ik kan de oproep van de politie en het Openbaar Ministerie niet naast mij neer leggen. Het gaat hier om de veiligheid van de omwonenden en veiligheid gaat wat mij betreft voor alles.'

Eigenaren overwegen juridische stappen

De eigenaar, huurders en onderhuurders van de panden zijn op de hoogte gebracht van het besluit. Zij overwegen juridische stappen tegen het besluit van de gemeente.