CdK Paas: Hotels elders in het land afhuren om Ter Apel te ontlasten is een optie

René Paas voor het azc in Ter Apel
René Paas voor het azc in Ter Apel © Fotobewerking RTV Noord
Commissaris van de Koning René Paas (CDA) heeft geen goed woord over voor de houding van gemeenten buiten Groningen omtrent de weer oplaaiende asielcrisis in Ter Apel. Hij sluit niet uit dat de provincie elders in het land locaties gaat huren om asielzoekers onder te brengen.
‘Het is een denkbaar actiemiddel’, laat Paas woensdagochtend tijdens een vergadering van Provinciale Staten weten. Coalitiepartij ChristenUnie vraagt zich af wat de commissaris er vooralsnog in tegenhoudt.
René Paas schoof aan in Noord Vandaag op TV Noord:
'Je wilt humaan niet door het ijs zakken, maar Groningen moet het weer oplossen'

Heel erg ruig

‘Wat houdt ons tegen?’, zegt hij terwijl hij de vraag wat overdenkt. ‘Het is een denkbaar actiemiddel, maar het is heel erg ruig. Dat je hotels gaat huren in gemeenten waar bij iemand anders het bevoegd gezag ligt. Ze zullen er daar ook iets van vinden. Het is de vraag of hotels eraan willen meewerken en of de bussen die moeten rijden uiteindelijk de bestemming zullen bereiken. Het is iets dat als de spanning hoog genoeg oploopt ook overwogen kan worden.’
Als Nederland op de handen blijft zitten breekt in Ter Apel de pleuris uit
René Paas - CdK Groningen

In de steek gelaten

Paas voelt zich in de steek gelaten door de rest van Nederland. ‘Het maakt het hartverscheurend dat Ter Apel nu opnieuw de problemen moet oplossen. Als Nederland op haar handen blijft zitten dan breekt in Ter Apel de pleuris uit. In die situatie zitten wij nu.’
De Commissaris van de Koning vindt dat de provincie wordt klemgezet. In het azc in Ter Apel is plaats voor maximaal 2000 mensen. De afgelopen weken zaten er regelmatig 2400 tot 2500 mensen.

Kritiek vanuit de Staten

Vanuit de Staten klinkt er echter ook kritiek op het handelen van de provincie. CDA-statenlid Robert de Wit vraagt namens meerdere partijen waarom de provincie zelf geen stap naar voren heeft gezet.
‘Wij hebben u op 31 mei de bevoegdheid gegeven om eigen geld in te zetten om dingen op te lossen. Dit klinkt toch als een timmerman zonder gereedschap, maar wij hebben dat gereedschap wel aangereikt. Desnoods gaat de rekening rechtstreeks naar Den Haag.’
Wat we nu doen is maximale druk zetten op andere CdK's, gemeenten en het Rijk
René Paas - CdK Groningen
Volgens Paas zitten er wel beperkingen aan de extra handelingsruimte die de Statenleden hebben gegeven aan Gedeputeerde Staten. Zo zou de provincie plekken elders kunnen aanwijzen voor noodopvang, maar Paas concludeert dat die plekken er blijkbaar niet zijn.
‘Er is dan ook bestuurlijk gedoe. Wat we nu doen is maximale druk zetten op andere Commissarissen van de Koning, gemeenten en het Rijk. Om op die manier te voorkomen dat dit in Groningen uit de hand gaat lopen en we hier maatregelen moeten nemen omdat die in de rest van het land uitblijven.’

Steun van Statenleden

Wellicht dat de provincie dus overgaat tot het huren van hotels in andere provincies. De steun van de Statenleden lijken ze in elk geval te hebben. Toch zal Paas dat middel niet zo snel inzetten: ‘Het is ruig spel’, zegt hij nogmaals. ‘Maar dan hoor ik u denken; wat er nu gebeurt met de vluchtelingen is ook ruig spel. Dat denk ik dan ook’, zegt hij tot besluit.