Aantal nieuwe zonnepanelen in Stad sneller gestegen dan ooit

Zonnepanelen
Zonnepanelen © Carl Attard/Pexels
Het aantal nieuwe zonnepanelen in de gemeente Groningen is dit jaar flink gestegen. Nog nooit kwamen er zoveel nieuwe zonnepanelen bij, meldt de gemeente.
Er kwamen dit jaar 96.900 panelen bij op daken, en 70.000 op bedrijventerrein Roodehaan. In totaal liggen er ruim 690.000 panelen op de Groningse daken.

Tweemiljoen nodig

Om in 2035 CO2-neutraal te zijn, zijn er ongeveer twee miljoen nodig. Om dat te bereiken moeten er nog ruim een half miljoen panelen op daken en een kleine miljoen in zonneparken bij komen.
Het grootste deel van de zonnepanelen ligt op daken: 64 procent. Daarvan ligt 17 procent op bedrijfsdaken, de rest op woningdaken. De gemeente kijkt met bedrijvenverenigingen hoe dit aantal verder omhoog kan, want bedrijfsdaken zijn vaak plat en bieden veel ruimte.

Nieuwe zonneparken

Zonnepanelen zijn vooral belangrijk voor de 'restopgave'. Begin 2024 wordt het nieuwe zonnepark in Garmerwolde in gebruik genomen, wat met 185.000 panelen een goede bijdrage levert. De gemeente hoopt in 2026 het geplande zonnepark in Meerstad-Noord in gebruik te nemen, met 380.000 panelen.