Gedeputeerde Emmens vindt wolf serieus probleem voor Groningen

Een wolf
Een wolf © ANP
De wolf laat zich in Groningen niet vaak zien, maar dat er 'af en toe' vee wordt aangevallen, noemt gedeputeerde Henk Emmens (landbouw, natuur en economie) een serieus probleem.
Volgens Land- en Tuinbouworganisatie Noord moet er worden ingegrepen, omdat de wolf zijn leefgebied zou uitbreiden. In een brief schrijft de belangenorganisatie dat de impact van de aanvallen 'onaanvaardbaar groot' is. Niet alleen vanwege de financiële schade, maar ook vanwege de emotionele schade bij veehouders.

Aanrichter uit de populatie

LTO wil dat de wolven die regelmatig vee aanvallen worden weggehaald uit de populatie, maar dat is bij deze beschermde soort verboden.
Het college heeft hier nog geen standpunt over ingenomen, Emmens benadrukt dat hij alleen zijn persoonlijke mening deelt. Hij stelt voor om een debat te voeren over 'predatoren in het landelijk gebied'.

Kosteloos afweerraster

Dierhouders in Groningen kunnen na een (vermoedelijke) aanval van een wolf kosteloos gebruikmaken van een afweerraster. Bewijs dat het om een wolf gaat, is daarbij niet nodig. LTO zegt dat afrasteren 'niet altijd uitvoerbaar is en de wolf met honger zich er niet door tegen laat houden'.
Volgens de Gelderse wolvencommissie houdt een goed geplaatst raster ook een hongerige wolf buiten de kudde, hoewel er nooit 100 procent garantie op is.

Twaalf meldingen van aanvallen

Er zijn dit jaar meerdere meldingen gemaakt van aanvallen op schapen in Groningen. Uit DNA-onderzoek van Bij12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken afhandelt, bleek dat in minstens twee gevallen vermoedelijk een wolf de dader was. Bij andere aanvallen bleek het te gaan om honden en in één geval een goudjakhals. Begin november werd in Marum een schaap aangevallen, maar het is nog onduidelijk of daarbij een wolf was betrokken.