OM wil celstraf voor asielzoekers op strooptocht in Stadskanaal en Vledderveen

Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak
Vrouwe Justitia, het symbool van de rechtspraak © RTV Noord
Voor een strooptocht in de nacht van 2 juni in Stadskanaal en Vledderveen is tegen twee mannen uit Tunesië (28) en Marokko (25) een celstraf van 164 dagen geëist, waarvan zestig dagen voorwaardelijk. De mannen hebben 104 dagen in voorarrest gezeten.
De politie werd rond twee uur in de nacht opgeroepen voor een inbraak in Stadskanaal. De bewoners hadden ontdekt dat er mannen binnen waren geweest, terwijl zij lagen te slapen. Twee telefoons, een bankpas en een gevulde pedicure tas waren weg. Uit de schuur waren twee elektrische fietsen verdwenen.

'Find my iPhone'

In de straat hadden de dieven twee auto’s opengebroken en onder meer een lifehammer meegenomen.
De dochter des huizes kon haar gestolen telefoon volgen via de app 'Find my iPhone'. De agenten zagen de stip op de app richting Vledderveen gaan. Gezien het tempo leken de daders te fietsen. In Vledderveen werd uit een schuur opnieuw fietsen gestolen.
Met dit gedrag zetten zij een opvangcentrum in een kwaad daglicht
Officier van Justitie

Tas ijsco's

Bij Mussel vonden de agenten twee gestolen fietsen in de berm. In het veld lagen de twee verdachten, met naast hen de gestolen goederen waaronder een tas ijsco's.
Eén van de mannen droeg blauwe latexhandschoenen die uit de pedicuretas kwamen. De Tunesiër wilde niet praten. De Marokkaan bekende dat hij had ingebroken, samen met de medeverdachte.

Opnieuw voor de rechter

Volgens de jongste verdachte waren beiden dronken en hadden zij honger. De twee mannen waren nog maar kort in Nederland. Na ruim drie maanden voorarrest kwamen zij weer vrij. De Marokkaan stond in september opnieuw voor de rechter. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd voor een diefstal van een fiets en een mishandeling.
De mannen zitten in Nederland in een asielprocedure en hebben geen verblijfstatus. Ten tijde van de rooftocht in Stadskanaal en Vledderveen verbleven de mannen in het opvangcentrum in Ter Apel. ‘Met dit gedrag zetten zij zo’n opvangcentrum in een kwaad daglicht’, zei de officier van justitie.
De mannen verschenen niet voor de rechter. Ze zijn op dit moment onvindbaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.