Deze Groningse Tweede Kamerleden zijn woensdag beëdigd

Van links naar rechts Daniëlle Jansen (NSC), Reinder Blaauw (PVV) en Dennis Ram (PVV)
Van links naar rechts Daniëlle Jansen (NSC), Reinder Blaauw (PVV) en Dennis Ram (PVV) © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
Woensdag werden de 150 Tweede Kamerleden beëdigd. Negen van hen komen uit de provincie Groningen. Een introductie.
Vijf Groningers zaten al in de Tweede Kamer, sinds woensdag zijn er vier Groningers bij. Drie Kamerleden uit onze provincie namen dinsdag afscheid.

Deze vier Groningers zijn nieuw in de Tweede Kamer:

Danielle Jansen tijdens de beëdiging
Danielle Jansen tijdens de beëdiging © ANP
Danielle Jansen | Nieuw Sociaal Contract (NSC)
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 53 jaar
Danielle Jansen uit Groningen stond tijdens de verkiezingen op plek 14 voor de partij. Jansen is universitair hoofddocent aan het UMCG en programmaleider bij jeugdhulpinstelling Accare. Ze specialiseert zich in preventie en de organisatie van zorg, bijvoorbeeld de zorg voor kinderen, jongeren en kwetsbare gezinnen.
In een interview met de Universiteitskrant vertelde ze voor de verkiezingen wat haar plannen zijn.
'Wat ik soms teleurstellend vind in het onderzoek, is dat veel praktische implicaties niet worden doorgevoerd nadat wij adviezen opstellen. In de politiek moet alles veel concreter – je wil weten hoe je dingen nú moet aanpakken, daarmee wil ik echt verschil gaan maken. Ik wil moeilijkheden in de gezondheidszorg aanpakken. Onder andere op het gebied van sociaaleconomische gezondheidsverschillen, maar ook wat betreft investeren in preventie en het verbeteren van de jeugdzorg.’
Danielle Jansen was niet te bereiken voor vragen.
Glimina Chakor (rechts) tijdens de beëdiging
Glimina Chakor (rechts) tijdens de beëdiging © ANP
Glimina Chakor | PvdA-GroenLinks:
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 47 jaar
Glimina Chakor stond op plek 23 van de lijst PvdA-GroenLinks. Ze had als wethouder in de gemeente Groningen klimaatadaptatie, duurzaamheid en toegankelijkheid in haar portefeuille. De Groningse van Marokkaanse afkomst wil zich nu inzetten voor 'een steunende overheid die vanuit vertrouwen en solidariteit werkt'.
Welke portefeuille Chakor krijgt, weet ze nog niet. 'We hebben wel een voorkeur mogen opgeven', zegt ze. 'Maar ik zie dit vooral als een mogelijkheid om te vechten voor gelijke kansen voor iedereen.'
Haar man en drie kinderen blijven in Groningen. Door de week gaat ze op kamers.
Reinder Blaauw tijdens de beëdiging
Reinder Blaauw tijdens de beëdiging © ANP
Reinder Blaauw | PVV
Woonplaats: Winschoten
Leeftijd: 29 jaar
Reinder Blaauw stond op plek 15 van de PVV en komt daarmee de kamer binnen. De geboren Scheemter is sinds begin dit jaar Statenlid in onze provincie, maar geeft aan afstand te hebben gedaan van die positie. 'Het werk in de Kamer is ontzettend zwaar en al helemaal als je uit Sodom komt, dan is Den Haag nog wel een eindje. Dan heb je te veel tijd nodig om Tweede Kamerlid te zijn en ook nog het Statenlidmaatschap erbij te doen', zei Blaauw de ochtend na de verkiezingen.
Blaauw krijgt hoger onderwijs en wetenschap in zijn portefeuille.
Doordeweeks verblijft hij in Den Haag, maar zijn woonplaats blijft Winschoten.
Dennis Ram tijdens de beëdiging
Dennis Ram tijdens de beëdiging © ANP
Dennis Ram | PVV
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 47 jaar
Dennis Ram was Statenlid in de provincie Groningen en was lid van de gemeenteraad in Groningen. Hij werkt bij VodafoneZiggo. Op zijn twintigste vertrok hij voor zijn studie vanuit Wassenaar naar Groningen. Toen de PVV met 37 zetels de grootste partij werd van Nederland gaf hij aan dat 'dit een grote verantwoordelijkheid' is.
Ram laat weten het portefeuille buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking op te pakken de komende tijd. Hij blijft in Groningen wonen, maar overnacht enkele dagen per week in Den Haag.

Deze vijf Groningers zaten al (kort) in de Tweede Kamer:

Roelien Kamminga tijdens de ceremonie op woensdag
Roelien Kamminga tijdens de ceremonie op woensdag © ANP
Roelien Kamminga | VVD
Woonplaats: Zuidbroek
Leeftijd: 45 jaar
Bij Tweede Kamerverkiezingen stond Roelien Kamminga als negende op de lijst van de VVD. De afgelopen jaren richtte Kamminga zich op het 'democratisch proces en het vertrouwen daarin versterken'. Ook hield ze zich bezig met Koninkrijksrelaties en regionale deals.
Woensdag is ze als tijdelijke voorzitter van de Tweede Kamer geïnstalleerd. 'Ik vond het een mooie dag en ook mooi om zo'n volle zaal te zien en al die mensen één voor één te mogen beëdigen. De beëdiging van mijzelf is natuurlijk leuk, maar om dat ook vanuit die voorzittersstoel te mogen doen, dat was toch wel bijzonder.'
Op de vraag of het voorzitterschap naar meer smaakt, zegt ze: 'Ik hoop toch wel om minimaal ondervoorzitter te kunnen blijven. Dat ik sowieso nog met enige regelmaat in die stoel kan plaatsnemen.' Haar naam doet in de wandelgangen al wel de ronde, zo schrijft NOS.
Mocht ze geen voorzitter worden, dan blijft ze zich inzetten voor alles wat in de regio speelt, zegt ze. 'Niet alleen maar in het noorden maar in het hele land. Daar ligt mijn hart en daar blijf ik mij voor inzetten. Maar ook voor de toeslagenouders en buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.'
Kamminga blijft in Zuidbroek wonen, maar door de week zit ze in een appartement in Den Haag.
Julian Bushoff tijdens de beëdiging
Julian Bushoff tijdens de beëdiging © ANP
Julian Bushoff | PvdA-GroenLinks
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 26 jaar
Bushoff zit sinds november 2022 in de Tweede Kamer, en stond tijdens de verkiezingen op plek 8.
Hij vindt het een bijzonder eervol moment om weer geïnstalleerd te worden in de Tweede Kamer. ‘Tegelijkertijd voelt het ook wel weer: we moeten gelijk aan de bak.'
'Ik wil mij hard maken voor Groningen, de provincie waar ik geboren en getogen ben. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat de voorzieningen in de regio overeind blijven. Buslijnen, sportclubs en de bibliotheek. Dus ongeacht welke portefeuille ik krijg, wil ik mij daar hard voor maken. Ik hoop dat ik in ieder geval een portefeuille krijg waar ik mijn sociaal democratische hart kan laten spreken, zoals toegang tot zorg en dat dit betaalbaar blijft.'
Bushoff blijft gewoon in Groningen wonen, tussen Paddepoel en Vinkhuizen in. Maar door de week is hij op kamers in Den Haag.
De beëdiging van Jimmy Dijk op 20 april 2023
De beëdiging van Jimmy Dijk op 20 april 2023 © ANP
Jimmy Dijk | SP
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 38 jaar
Stadjer Jimmy Dijk zit sinds april in de Tweede Kamer. Daarvoor zat hij 12,5 jaar in de Groningse gemeenteraad. De portefeuille weet hij al wel. ’Voor nu is het financiën en buitenlandse zaken. Daar wil ik mij absoluut hard voor maken. Ik heb tot nu toe zorg gehad. Ik mag nu financiën doen. Dat gaat over alle onderwerpen, maar vooral over het verdelen van de centen en belastingen, en met een van de landen in de wereld met de grootste vermogensongelijkheid is daar nog wel iets aan te fixen. En dan moet ik vooral denken aan het zwaarder belasten van vermogen en kapitaal en het minder belasten van arbeid en consumptie. En dat zijn cruciale onderwerpen omdat mensen hun voedsel niet meer kunnen betalen. Dus daar ga ik de komende tijd wel volle bak op inzetten.'
'Het is een onderwerp wat mij wel ligt. Ik ben geen boekhouder, maar het gaat over onderwerpen als het toeslagenschandaal, dat ligt mij heel na aan het hart.
'Ik blijf gewoon in Groningen wonen.' Door de week overnacht hij paar nachten in Den Haag, maar zo min mogelijk. Tot nu toe in hotel, maar nu moet hij nog een slaapplek vinden.
Sandra Beckerman tijdens de beëdiging op 31 maart 2021
Sandra Beckerman tijdens de beëdiging op 31 maart 2021 © ANP
Sandra Beckerman | SP
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 40 jaar
Sandra Beckerman zit sinds 2017 in de Tweede Kamer en is onder andere bekend van haar strijd voor rechtvaardigheid voor Groningers en acties met huurders voor betere en betaalbare woningen. Tot 2017 was ze Statenlid in Groningen. Eerder twijfelde de inwoonster van de Oosterparkwijk of ze verder wilde als Kamerlid, omdat het laatste kabinet Rutte het kritische rapport over de parlementaire enquête gaswinning eenvoudig naast zich neerlegde. 'Daar kreeg ik een behoorlijke klap van', zei ze. Toch gaat ze door.
Ze geeft aan zich nu bezig te willen houden met de gaswinning en energie en klimaat, wonen, landbouw natuur en voedsel, onderwijs cultuur en wetenschappen.
Beckerman blijft in Groningen wonen.
Wieke Paulusma tijdens de beëdiging
Wieke Paulusma tijdens de beëdiging © ANP
Wieke Paulusma | D66
Woonplaats: Groningen
Leeftijd: 45 jaar
Wieke Paulusma zit sinds 2021 in de Tweede Kamer. Daarvoor zat ze in de gemeenteraad van Groningen. Ze vroeg aandacht voor long-covid en zette zich namens de D66-fractie in voor medische ethiek, zorg en geneesmiddelen. Zo voerde ze het woord over het behouden van het kinderhartcentrum in het UMCG.
Het was nog wel even spannend of ze de Kamer wel zou halen. Op de concept-kieslijst van D66 was ze terug te vinden op plek 14. Daar was ze het niet mee eens en na een campagne onder andere D66'ers werd ze opgeschoven naar plek 7. Ze gaat zich de komende periode naast zorg en medische ethiek ook bezighouden met emancipatie.