Groninger economen hekelen Nexit-plannen Wilders: gevolgen desastreus

De haven van Delfzijl
De haven van Delfzijl © Koos de Wit
Een ineenstortende export en een sterk stijgende werkloosheid. Wanneer Nederland uit de EU stapt zijn gevolgen voor de Nederlandse economie desastreus. ’Nexit is een PVV-kronkel.’
Dat zeggen Groningse economen die hebben doorgerekend wat de Nexit-plannen van de PVV voor de nationale economie betekenen. Het verlaten van de Europese Unie komt neer op het plaatsen van een handelshek om het land, zeggen ze.
In het verkiezingsprogramma van de partij van Geert Wilders staat dat er een bindend referendum moet komen over Nexit. Zolang dat nog niet is geweest zet Wilders onder meer in op ‘terughalen van onze miljarden uit Brussel en een fors lagere EU-afdracht’. Ook wil hij bevoegdheden terughalen uit Brussel en de EU niet verder uitbreiden.

Gevolgen voor de handel

Het referendum alleen al zal Nederland reputatieverlies opleveren, stellen de drie RUG-economen Steven Brakman, Harry Garretsen en Tristan Kohl. Komt het daadwerkelijk tot een Nexit, ‘dan zullen de gevolgen voor de handel in Nederland enorm negatief zijn.’
De open Nederlandse economie drijft op export, benadrukt het drietal. Een derde van het nationaal inkomen wordt verdiend met exporthandel en er zijn zo’n 2,5 miljoen banen mee gemoeid. De EU-landen zijn samen verreweg de grootste handelspartner van ons land.
Stap je uit de EU, dan komen handelsbarrières terug. Dat pakt heel slecht uit
Steven Brakman - professor internationale economie RUG
‘De EU heeft handelsbarrières weggenomen’, legt professor internationale economie Brakman uit. ‘Stap je eruit, dan komen die terug en verdwijnt een heel groot voordeel van de EU. Je valt terug op basisregels van wereldhandelsorganisaties. Dat pakt heel slecht uit.’
De PVV heeft zijn verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen. Brakman: ‘Op dit punt kunnen wij dat wel.’
Tekst gaat verder onder de foto
Steven Brakman
Steven Brakman © Stand van Noord-Nederland/RTV Noord
De economen hebben alleen de handelseffecten van Nexit berekend. Andere effecten, zoals die op investeringen van buitenlandse bedrijven in Nederland of op de komst van migranten zijn niet meegenomen.

Industrie en landbouw hard geraakt

Wat dan blijkt is dat na Nexit de export met 45 procent daalt. ‘Zeer sterk negatief’, aldus de de RUG-economen. Vooral de industrie wordt geraakt, want de export ervan wordt bijna gehalveerd (min 43,5 procent). Ook de landbouwexport levert in: min 18 procent. De gevolgen voor de handel zorgen voor een afname van het nationaal inkomen met 2,4 procent.
Omdat EU-handel zo verweven is, hebben andere EU-landen ook last van Nexit, vooral de buurlanden. De uitvoer van België neemt met 6 procent af en die van Duitsland, Groot Brittannië en Denemarken met 2 à 3 procent.
‘Nederland is vanwege de zeer gunstige geografische ligging een belangrijke handelspartner voor de omringende EU-landen met de rest van de wereld. Dit voordeel wordt door Nexit grotendeels weggevaagd voor zowel Nederland als de rest van de EU’, aldus Brakman en zijn collega’s.

Spijt van Brexit

De berekeningen zijn niet louter theorie, benadrukken ze: ‘Ook de ervaring van het Verenigd Koninkrijk met Brexit laat het zien. Daar nam de handel zeer sterk af en daalde het nationale inkomen. Het gevolg van de desastreuze Brexit is dat inmiddels twee derde van de Britse bevolking spijt heeft.’
Nexit is volgens de wetenschappers een ‘PVV-kronkel’. ‘Niet in het belang van Nederland en niet in het belang van de PVV-kiezers’, stellen ze.