Nederlandse handbalsters hebben kwartfinales WK in zicht

Lois Abbingh schiet op doel tegen Brazilië
Lois Abbingh schiet op doel tegen Brazilië © Orange Pictures
Het Nederlandse handbalteam heeft met een overtuigende zege op Brazilië woensdagavond een grote stap richting de kwartfinales van het WK gezet. In het Deense Frederikshavn werd de tegenstander met 35-27 verslagen. De Groningse Lois Abbingh was twee keer trefzeker.
Het was de eerste wedstrijd in de hoofdronde, nadat Oranje groepswinnaar was geworden. Daar haalde de ploeg van bondscoach Per Johansson vier punten en dankzij deze winst komen daar twee punten bij.

Flitsende start

Brazilië werd gezien als een geduchte concurrent; het werd in 2013 nog wereldkampioen. Maar Oranje begon flitsend aan de wedstrijd en stond al snel met 5-0 voor. Geleidelijk kwam de tegenstander ook in de wedstrijd, en werd er ging daarna evenveel scoren als Oranje. Het verschil bij rust was nog vijf punten: 18-13.

Nederland te sterk

Ook de tweede helft begon Oranje dominant en het wist de voorsprong uit te bouwen naar 23-15. Brazilië probeerde weer aan te haken, maar meestal stond de Nederlandse keepster Yara ten Holte in de weg.
In de slotfase bleef het verschil acht of negen punten. Topscorer was Dione Housheer met zes treffers. Keepster Yara ten Holte is uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Ongeslagen

Nederland is nog ongeslagen op het WK. Vrijdag kunnen de dames een plek in de kwartfinales veiligstellen, met het veel zwakker ingeschatte Oekraïne als tegenstander. Na Brazilië en Oekraïne is op zaterdag Spanje de laatste tegenstander in de hoofdronde. Die ploeg heeft net als Oranje zes punten. De eerste twee landen in deze hoofdgroep gaan naar de kwartfinales.