liveblog | 7 december 2023

Lees alles terug over crisis Ter Apel: Eerste asielzoekers in noodopvang Stadskanaal • Inspectie en GGD trekken aan de bel

De inspectie Justitie en Veiligheid en de GGD Groningen slaan vandaag alarm over de crisissituatie in het azc in Ter Apel. De omstandigheden zijn er mensonterend en gevaarlijk en volgens de inspectie kan Groningen dit niet meer alleen bolwerken. In dit liveblog volg je de nieuwste ontwikkelingen en lees je de reacties.
Laatst bijgewerkt: 7 december 2023, 23:30 uur
23:30

Wachtruimtes IND 'in principe' niet meer gebruikt voor opvang

In de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel worden in de nacht van donderdag op vrijdag geen asielzoekers ondergebracht. Ook in de nacht daarvoor was dit niet nodig. Het is overigens de bedoeling dat dit helemaal niet meer gebeurt, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten aan persbureau ANP.
Volgens de woordvoerder worden de wachtruimtes in principe niet meer gebruikt nu de Inspectie Justitie en Veiligheid en de GGD in Groningen hebben geconcludeerd dat de ruimten onder andere onhygiënisch en niet brandveilig zijn.
Donderdagavond is in Stadskanaal een tijdelijke nachtopvang geopend. Het gaat om verwarmde tenten met plek voor tweehonderd mensen. Het is niet precies bekend hoeveel mensen daar al naartoe zijn gebracht en hoeveel mensen momenteel in het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven.
De noodopvanglocatie in Stadskanaal
De noodopvanglocatie in Stadskanaal © Persbureau Meter
Asielzoekers die 's avonds of 's nachts nog aankomen in Ter Apel worden in principe naar de locatie in Stadskanaal gebracht, met uitzondering van kwetsbare mensen. Al verwacht de zegsman van het COA geen grote toeloop in Ter Apel vanwege de weersomstandigheden.
Vrijdag komen ook honderd opvangplekken beschikbaar in een studentencomplex aan de Peizerweg in de stad Groningen.
De eerste bus met asielzoekers arriveert bij de noodopvang in Stadskanaal
De eerste bus met asielzoekers arriveert bij de noodopvang in Stadskanaal © Persbureau Meter
22:00

CdK Paas: afhuren hotels om Ter Apel te ontlasten is 'wanhoopspoging'

Commissaris van de Koning René Paas (CDA) herhaalt dat de provincie overweegt elders in het land hotels af te huren om asielzoekers onder te brengen. Tegelijkertijd noemt hij bussen laten rijden naar deze locaties, vol met kwetsbare mensen, 'een ruig spel over de ruggen van mensen die vreselijke dingen hebben meegemaakt.' Dat zei Paas in het tv-programma Nieuwsuur.
Paas laakt de afwachtende houding van collega-bestuurders in Nederland. 'Zij zeggen: Laat maar even wachten, want die asielzoekers hoeven we voorlopig niet tussen onze badgasten.' Volgens Paas worden de Groningse overheden hierdoor 'klem gezet'. Het overbrengen van asielzoekers uit Ter Apel naar hotels omschreef hij verder als een 'wanhoopspoging'.
René Paas voor het azc in Ter Apel
René Paas voor het azc in Ter Apel © Fotobewerking RTV Noord
16:50

Verslaggever Goos de Boer over crisis Ter Apel

Verslaggever Goos de Boer duidt de crisissituatie in Ter Apel aan tafel bij Noord Vandaag. Beluister het gesprek hieronder terug.
Verslaggever Goos de Boer over de crisis in Ter Apel
16:50

Artsen zonder Grenzen: 'Dit kan leiden tot fysieke en emotionele schade'

Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) maakt zich zorgen over de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel. 'Dit kan leiden tot fysieke en emotionele schade bij de mensen daar', zegt een woordvoerder.
'We houden de situatie in Ter Apel in de gaten. We hebben daarover contact met de collega's van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Zij houden ons op de hoogte.'
AzG sprong vorig jaar zomer bij om, naast het Rode Kruis, medische zorg te verlenen. Het was de eerste en tot nu toe de enige keer dat de hulporganisatie in Nederland in actie kwam. Net als nu was het aanmeldcentrum toen overbelast. Regelmatig brachten honderden asielzoekers de nacht in de buitenlucht door, omdat er nergens een opvangplek voor hen was.
Dit keer is AzG vooralsnog niet van plan af te reizen naar Ter Apel. 'Er zijn momenteel veel crises in de wereld waarbij onze hulp nodig is. We kunnen niet alles tegelijk. We moeten daarom keuzes maken', aldus de woordvoerder.
De hulpunit van Artsen zonder Grenzen in Ter Apel, vorig zomer
De hulpunit van Artsen zonder Grenzen in Ter Apel, vorig zomer © Mario Miskovic/RTV Noord
16:40

Burgemeester Velema: 'Onbeschrijfelijk'

'De conclusies zijn keihard en duidelijk', zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde over de situatie in Ter Apel. Hij maant staatssecretaris Eric van der Burg tot actie. 'Dit geeft nadrukkelijk de opdracht om in actie te komen.'
Dat de crisis zo nijpend zou worden, omschrijft Velema als 'onbeschrijfelijk'. 'Niet alleen voor mij als bestuurder, maar ook voor COA-medewerkers, omwonenden van het aanmeldcentrum en asielzoekers zelf.'
Jaap Velema
Jaap Velema © RTV Noord
16:20

Regiomanager COA: 'Iedereen zit hier aan z'n max'

'Ik zou willen dat binnen bestuurlijk Nederland iemand eens moed en ballen toont.' Johann Velkers, regiomanager van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), is laaiend over de huidige crisissituatie in Ter Apel.
Lees hier het hele verhaal.
COA-manager: 'Iederen zit aan z'n max'