Anderhalf jaar cel geëist voor straatroof met machete in Groninger stadscentrum

De verdachte en het slachtoffer spraken af bij het Hoofdstation
De verdachte en het slachtoffer spraken af bij het Hoofdstation © Noordernieuws
Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar celstraf voor het plegen van een straatroof in het stadcentrum van Groningen. De 21-jarige verdachte zonder vaste woon- en verblijfplaats gebruikte daarbij een machete.
De man had op 28 juni afgesproken met een 14-jarige jongen bij het Hoofdstation. De ontmoeting was voor het handelen in vapes, oftewel elektronische sigaretten.
Nabij de Driehovenstraat beroofde de verdachte de jongen van zijn vest, jas en 150 euro. Hij dreigde tijdens de roof met de machete.

Verdachte ontkent: 'Heb er niets mee te maken'

De verdachte ontkende tijdens de rechtszitting enige betrokkenheid. 'Ik heb er niets mee te maken.'
De verdachte had aan het slachtoffer verteld dat hij eerder betrokken was geweest bij een vechtpartij bij het Hoofdstation. Daarvan had hij nog verwondingen. Mede door het gedetailleerde signalement dat het slachtoffer kon doorgeven, werd de man even na de straatroof opgepakt.

'Ik geloof er geen bal van'

De verdachte bleef bij de politie volhouden dat de kleding van hem was. Ondanks dat de beschadigde kleding iets anders kon vermoeden. Hij stelde dat het slachtoffer iemand kende van de eerdere vechtpartij. Zij zouden hem te grazen willen nemen.
'Ik geloof er geen bal van', veegde de officier van justitie de bewering van tafel. 'Het slachtoffer van 14 is op akelige wijze beroofd en ik heb geen reden om te twijfelen aan zijn verhaal.'
Ze eiste anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, binnen een proeftijd van drie jaar.
De verdediging vroeg de rechtbank rekening te houden met privésituatie van de verdachte. Zijn advocaat pleitte voor een lagere celstraf.
De rechtbank doet op 21 december uitspraak.