Warming-up: FC Groningen - Telstar

FC Groningen-keeper Hidde Jurjus
FC Groningen-keeper Hidde Jurjus © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de thuiswedstrijd tegen Telstar.
FC Groningen heeft de weg omhoog ingeslagen. Na drie overwinningen op rij vindt de ploeg van Dick Lukkien zichzelf terug op plek negen van de ranglijst. Als de FC erin slaagt de overige drie competitiewedstrijden van dit kalenderjaar eveneens winnend af te sluiten, worden er echt goede zaken gedaan. Vrijdagavond komt Telstar op bezoek en die ploeg staat achttiende in de klassering. Normaal gesproken moet, in de Euroborg, het krachtsverschil tussen beiden groot genoeg zijn om winnend af te sluiten.

De Vorm: FC Groningen

Negen punten uit drie wedstrijden en inmiddels al vijf duels ongeslagen. De laatste nederlaag was tegen Cambuur op zondag 29 oktober. Door de huidige reeks heeft Groningen de plaatsen voor play-offs om promotie eindelijk in het vizier.
Winst tegen Telstar kan, met gunstige uitslagen op andere velden, een plaats bij de eerste acht opleveren. Maar houdt Lukkien vast aan zijn basis of voert hij wijzigingen door? De grote man tegen VVV-Venlo was invaller Laros Duarte. Volgens de trainer kan deze ‘hele goede voetballer’ zomaar gaan starten tegen Telstar. ‘Hij is goed in passing, dribbelen en kan het spel versnellen. Daarmee kan hij creëren en dat is iets wat onze ploeg enorm kan gebruiken.’
Tekst gaat verder onder de video
Lukkien: 'Ik denk dat we nog meer kansen kunnen creëren, dus dat is een belangrijk verbeterpunt'

De Vorm: Telstar

Alleen FC Den Bosch en TOP Oss presteerden minder goed dan De Witte Leeuwen. Telstar wist de laatste acht wedstrijden alleen van die twee clubs te winnen. Zelfs in de KNVB-beker tegen de amateurs van GVVV uit Veenendaal ging het mis en slechts een handvol clubs incasseerden tot nog toe meer tegentreffers. Voor de keeper van Telstar wordt het hoe dan ook een bijzondere wedstrijd. Ronald Koeman junior staat namelijk onder de lat bij de nummer achttien. Hij zal één helft pal voor de Koeman-tribune in actie komen, verwijzend naar zijn vader, opa en oom.

Waar moeten we op letten?

Al vijf wedstrijden op rij kan de vaste volger van FC Groningen de opstelling dromen. Met deze elf verloor de FC geen van die duels. Laros Duarte maakte indruk als invaller en lijkt fit genoeg om meer dan een helft te spelen. Durft Lukkien het aan om een plekje vrij te maken voor de middenvelder? Of ziet de leidsman in Duarte vooralsnog de ideale invaller om een wedstrijd te doen kantelen?

Historie

FC Groningen - Telstar heeft nog nooit plaatsgevonden in de Euroborg. Acht keer ontving de FC de Noord-Hollanders in het Oosterparkstadion. In die onderlinge confrontaties waren de clubs in balans. De Groningers wonnen er drie, speelden twee keer gelijk en verloren er dus drie. In 1999, de laatste ontmoeting op Gronings grondgebied, wonnen de groen-witten met 5-0.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Telstar begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker en Emiel Venema doen verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op app en website.

Blessures/schorsingen

Kristian Lien en Noam Emeran zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling

Vermoedelijke opstelling tegen Telstar
Vermoedelijke opstelling tegen Telstar © RTV Noord