FC Groningen rekent voor rust af met Telstar en boekt vierde zege op rij

Groningen juicht, de FC staat op voorsprong
Groningen juicht, de FC staat op voorsprong © Orange Pictures
FC Groningen heeft vrijdagavond voor de vierde keer achtereen een overwinning geboekt. Luciano Valente was de grote man met twee treffers in de eerste helft. Na rust was er weinig meer te beleven in de Euroborg. Eindstand: 2-0.

Door Arjan Haan

Bij FC Groningen startte Laros Duarte in de basis. Een week eerder gidste hij zijn ploeg als invaller naar de overwinning op VVV-Venlo. Vooraf werd al gespeculeerd op een basisplaats voor hem, maar de vraag was wie dan gepasseerd zou worden. Uiteindelijk hoefde trainer Dick Lukkien geen moeilijke keuze te maken, want Johan Hove was ziek en zat niet bij de selectie. Duarte kwam naast Joey Pelupessy op het middenveld te staan.

Valente klopt Koeman

Duarte was indirect betrokken bij de vroege openingsgoal. Hij legde na vijf minuten aan voor een vrije trap, links van het strafschopgebied. Dat leverde nog niet direct gevaar op, maar Telstar had moeite om de bal fatsoenlijk weg te werken. Groningen nam over en nadat Marvin Peersman vanaf rechts voorzette, kopte Luciano Valente raak: 1-0.
Met het hoofd versloeg hij Ronald Koeman junior. De keeper van De Witte Leeuwen speelde voor het eerst op het grondgebied waar zijn opa, vader en oom in de vorige eeuw furore maakten.
Tekst gaat verder onder de foto
Ronald Koeman
Ronald Koeman © Orange Pictures
Na de openingstreffer was er één ploeg die de lakens uitdeelde. De groen-witten, aangevoerd door het publiek, bleven jagen, aanvallen en kansen creëren. Na een paar aanvalsgolven werd de score verdubbeld door de man die ook de openingstreffer verzorgde. Telstar verdedigde niet adequaat, waarna een afgeslagen bal voor de voeten van Valente viel. De aanvaller had ongetwijfeld zelfvertrouwen getankt uit zijn eerste goal, want vanaf de rand van het zestienmetergebied haalde hij direct uit. Zijn schuiver ging niet strak in de hoek, maar was toch buiten bereik van Koeman: 2-0.
Tekst gaat verder onder de foto
Valente heeft gescoord, Koeman is verslagen
Valente heeft gescoord, Koeman is verslagen © Orange Pictures

Weinig inspirerende tweede helft

Het publiek hoopte op een hoge score, maar na rust stond er een ander Telstar op het veld. De ploeg van Mike Snoei creëerde zelfs direct na de aftrap een goede kans en had daarmee al meer laten zien dan in de 45 minuten daarvoor. Het recept dat de Noord-Hollanders kozen was om de ballen wat opportunistischer naar voren te spelen.
De FC had duidelijk moeite om hetzelfde spel op de mat te leggen als aan het begin van de wedstrijd. Behoudens een schot van Marco Rente, had het publiek weinig reden om op te veren. Dat gebeurde wel na een uur spelen, nadat Duarte werd gevloerd in het vijandelijke strafschopgebied. Hij leek zijn tegenstander voorbij te zijn en viel nadat er contact was. De scheidsrechter vond het echter te licht voor een strafschop.
Daarna werden er over en weer nog mogelijkheden gecreëerd, maar echt grote kansen kwamen daar niet uit voort.

Groningen klimt verder op de ranglijst

Tegen het einde van de wedstrijd voerde Lukkien al zijn wissels door. Zo mocht Nick Bakker het veld betreden. De 31-jarige verdediger keerde daarmee na jaren weer terug op het veld bij FC Groningen.
FC nu achtste
De FC schuift na de winst weer een plaatsje op en staat nu achtste in de Keuken Kampioen Divisie. Aan het einde van het seizoen zou dat recht geven op deelname aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie.
Voor de winterstop aanbreekt komen de mannen van Dick Lukkien nog in actie tegen MVV Maastricht (volgende week vrijdag) en Jong FC Utrecht. Tussendoor is er ook nog een bekerwedstrijd tegen Willem II in Tilburg.