liveblog | 8 december 2023

Lees terug liveblog crisis Ter Apel: VN-rapporteur komt naar Nederland om te kijken naar azc's

De inspectie Justitie en Veiligheid en de GGD Groningen sloegen donderdag alarm over de crisissituatie in Ter Apel. In dit liveblog volg je de nieuwste ontwikkelingen en lees je de reacties.
Laatst bijgewerkt: 8 december 2023, 21:55 uur
21:55

VN-rapporteur komt naar Nederland om te kijken naar azc's

De Speciale VN-rapporteur voor adequate huisvesting, Balakrishnan Rajagopal, brengt vanaf maandag een officieel bezoek aan Nederland. De rapporteur komt onder meer naar asielzoekerscentra kijken, schrijft de NOS.
Hij 'zal onderzoek doen naar de beschikbaarheid van woningen, de betaalbaarheid en toegankelijkheid ervan, dakloosheid en welke maatregelen Nederland onderneemt om ervoor te zorgen dat het recht op adequate huisvesting van toepassing is voor alle bevolkingsgroepen in het land', staat in een bericht van de Verenigde Naties.
De rapporteur zal Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen aandoen. Of hij ook het aanmeldcentrum in Ter Apel bezoekt, is niet bekendgemaakt. Het bezoek duurt tot 21 december.
Of de rapporteur ook Ter Apel bezoekt, is niet bekendgemaakt
Of de rapporteur ook Ter Apel bezoekt, is niet bekendgemaakt © Tristan Braakman/RTV Noord
18:10

Schadefonds voor ondernemers aanstaande

Er komt een schadefonds voor ondernemers in Ter Apel, die gebukt gaan onder de overlast van asielzoekers. Dat heeft burgemeester Jaap Velema van Westerwolde de gemeenteraad laten weten.
16:55

CdK Drenthe: Statushouders in hotels in gemeente waar ze toch al naar toe zouden gaan

'We kunnen gemeenten niet dwingen om vluchtelingen uit Ter Apel op te nemen. Maar gemeenten hebben allemaal een taak om statushouders te huisvesten', zegt Jette Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe, die namens alle provincies aan die zogeheten regietafel zit.
'Van zo'n 170 gemeenten weten we dat huisvesting is toegewezen aan zo'n 1.300 tot 1.400 statushouders, maar nu nog niet beschikbaar is. Als die statushouders tijdelijk in een hotel in die gemeente kunnen verblijven, snijdt het mes aan twee kanten: die mensen kunnen vast wennen aan hun nieuwe leefomgeving en we kunnen wat lucht creëren voor Ter Apel', aldus Klijnsma tegen RTV Drenthe.
15:45

COA: wachtkamers en recreatieruimten komend weekend niet nodig als slaapvertrekken

Het COA verwacht dat de wachtkamers en recreatieruimten in het aanmeldcentrum in Ter Apel komend weekend niet nodig zijn als slaapvertrekken. Dat is te danken aan de tweehonderd nachtopvangplekken in Stadskanaal en de honderd extra opvangplekken aan de Peizerweg in Groningen, die deze week beschikbaar zijn gekomen. 'Dus dat is goed nieuws', aldus een COA-woordvoerder.
Het aanmeldcentrum is al maanden overbevolkt door een gebrek aan voldoende opvangplekken in het land. Deze week sloeg de Inspectie Justitie en Veiligheid alarm: onder meer de (brand-)veiligheid in het centrum is ver onder de maat. Daarnaast blijkt uit een uitgelekt rapport van de GGD dat ook de hygiënische omstandigheden sterk te wensen overlaten.
Een van de wachtruimtes in het aanmeldcentrum
Een van de wachtruimtes in het aanmeldcentrum © Martijn Klungel/RTV Noord
14:50

Geen marechaussee-inzet in Nieuw-Weerdinge tegen veiligelanders

Er wordt geen marechaussee ingezet in Nieuw-Weerdinge om overlast van voornamelijk veiligelanders in het dorp tegen te gaan. Een verzoek daartoe van de gemeente Emmen is door het ministerie van Justitie en Veiligheid afgewezen.
Burgemeester Eric van Oosterhout baalt van dat besluit en is geïrriteerd over de gang van zaken. 'Ik vind het heel spijtig. Ik vroeg niet om een heel peloton marechaussees, maar om koppeltjes', reageert hij tegen RTV Drenthe. 'Het gaat op twee manieren mis: de aanvraag wordt niet alleen afgewezen, maar ook nog eens met een heel kort briefje.'
14:00

Van der Burg: vierduizend opvangplekken nodig vóór 1 januari

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen. Dat zei hij vrijdag na afloop van de wekelijkse Ministerraad.
Van der Burg heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.
De demissionaire bewindsman deed donderdag eenzelfde soort oproep voor meer opvangplekken. Hij noemde op dat moment geen getallen. Volgens Van der Burg maken de twee rapporten, van Inspectie Justitie en Veiligheid en de GGD, 'duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan'.