Middelbare scholen vieren Paarse Vrijdag: 'Leerlingen moeten gezien worden'

Het Harens Lyceum kleurt paars
Het Harens Lyceum kleurt paars © Rens Turk/RTV Noord
Wie het Harens Lyceum binnenloopt, ziet alle paarse verlichting tegemoet komen. De school viert vandaag Paarse Vrijdag. Op deze dag wordt solidariteit getoond met de LHBTI+-gemeenschap. 'Leerlingen moeten gezien worden. Maar helaas krijgen jongeren die anders zijn nog steeds lastige reacties', vertelt docent Engels Josja Postma.
Met een regenboog T-shirt en paarse oorbellen loopt ze vrijdag door de school. Geheel in stijl van Paarse Vrijdag.

Alle docenten in het paars

'Alle docenten van de school zijn vandaag in het paars gekleed', vertelt Postma. Ook de aula van het Harens Lyceum kleurt door de spotlights vrijdagochtend helemaal paars. Er hangen paarse slingers onder de trap en er staat een paarse tent waar jongeren kunnen praten en meer informatie krijgen over het thema.
'Het belangrijkste vinden we dat we met zijn allen in gesprek zijn over deze dag. We staan er steeds uitgebreider bij stil. Het is elf uur in de ochtend en die missie vind ik nu al geslaagd.'
Beluister hier de radioreportage over Paarse Vrijdag (artikel gaat verder):

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is in 2010 onder de naam 'Spirit Day' begonnen in de Verenigde Staten. Leerlingen gingen toen paars dragen om aan te geven dat ze LHBTIQ+-medeleerlingen steunen.
De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor 'spirit' staat. Inmiddels is de dag overgewaaid naar Nederland en wordt er op steeds meer plekken bij stilgestaan.

'Meer nuance'

Reuven Posthumus is leerling van het Harens Lyceum en stond vrijdag voor de klas. Het is voor het eerst dat de school leerlingen presentaties laat geven voor Paarse Vrijdag. Speciaal voor deze dag heeft die een paarse rok aangetrokken en de nagels gelakt.
Ik ben non-binair en ik vind het belangrijk om andere jongeren meer over de queer-gemeenschap te vertellen
Reuven Posthumus - leerling van het Harens Lyceum
'Ik ben non-binair en ik vind het belangrijk om andere jongeren meer over de queer-gemeenschap te vertellen. Daarom geef ik een presentatie aan de klas. Ik hoop dat dat zorgt voor meer nuance rondom dit thema. Zo heb ik er mede ook voor gezorgd dat er genderneutrale toiletten op de school zijn gekomen', zegt Posthumus.

Regenboogvlag

Ook op andere middelbare scholen in de provincie is er volop aandacht voor Paarse Vrijdag. Zo heeft het Dollard College, met zes vestigingen in onder andere Winschoten, Pekela en Bellingwolde de regenboogvlag gehesen en een nagellakactie georganiseerd.