Bever bedreigt rivierprik in Drentsche Aa, Staatsbosbeheer grijpt in

Een bever
Een bever © ANP
De bever doet het zo goed in Nationaal Park Drentsche Aa dat de prehistorische rivierprik bedreigd wordt. Die is al ernstig bedreigd, en dus net als de bever beschermd. De rivierprik, een vis die lijkt op een paling, komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor.
Staatsbosbeheer neemt nu maatregelen in het natuurgebied om te veel en te hoge beverdammen te voorkomen, zegt boswachter Kees van Son tegen RTV Drenthe.

400 bevers

In Groningen en Drenthe leven volgens Van Son ongeveer vierhonderd bevers. Zo'n honderd dieren zitten in de buurt van de Drentsche Aa. Daar bouwden ze eerst weinig dammen, maar sinds de droge zomer van 2018 zijn het er veel meer geworden. Achter de dammen ontstaat namelijk een waterplas, waar bevers behoefte aan hebben.
De rivierprik
De rivierprik © Wikimedia Commons/Tilt Hunt
In de Drentsche Aa is een gezonde beverpopulatie welkom, zegt Van Son. 'Het weghalen van dammen volstaat hopelijk. Als we helemaal niets doen vormt de bever de nekslag voor andere kwetsbare soorten.'
En daarmee verwijst Van Son onder andere naar de rivierprikken. Deze vissen graven zich in voor de dammen en krijgen daar te veel verontreinigd bezinksel van beekbodems binnen. 'Ik wil niet op mijn geweten hebben dat een dier dat al miljoenen jaren op aarde is, hier verdwijnt', zegt boswachter Van Son.
Jammer, want beverdammen verrijken de omgeving ook
Boswachter Kees van Son

Dammen weg

Om de invloed van de bevers te beperken, zijn volgens beverconsulent Cindy de Jonge meerdere acties mogelijk. Zo kan het helpen om dammen weer te verwijderen, een maatregel waar de natuurbeheerders met pijn in het hart achter staan.
'Het is jammer, want beverdammen verrijken de omgeving ook', vertelt Van Son. Het is recentelijk niet nodig geweest om dammen weg te halen. Door de vele regen zijn meerdere dammen namelijk al uit zichtzelf weggespoeld.eving ook.'
Onderzocht wordt of in de Drentsche Aa zogenoemde beaver deceivers geplaatst kunnen worden. Dat zijn buizen die in beverdammen worden gelegd, waar water doorheen kan stromen. De bever blijft dan aan de dam bouwen, maar heeft niet door dat zijn dam lek is.

Afschot nog niet aan de orde

Daarnaast werden bevers uitgezet naar andere natuurgebieden, maar die zitten in Groningen en Drenthe op dit moment al helemaal vol. Beide provincies hebben daarom recent besloten dat bevers afgeschoten mogen worden als het echt niet anders kan. Afschot is op dit moment nog niet aan de orde.