'Uitbreiding vliegtijden Groningen Airport Eelde betekent overlast voor Glimmen'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Jos Schuurman/FPS
De Stadspartij, de Partij voor de Dieren en GroenLinks in de gemeenteraad van Groningen vragen het college van B&W zijn best te doen om te voorkomen dat de vliegtijden op Luchthaven Eelde worden uitgebreid.
De drie partijen vrezen dat verruiming van de vliegtijden in de avonduren ten koste gaat van de nachtrust van de inwoners van Glimmen.
'Dit zou ertoe leiden dat er meer vliegtuigen over de gemeente Groningen passeren. Volgens de raadsfracties en belangenorganisaties in Glimmen is dat zeer onwenselijk', zo stellen de partijen in een persbericht.

'Kansloos'

Ze zien een eventuele uitbreiding van de vliegtijden als een vrijwel kansloze poging de luchthaven winstgevend te maken. Ter onderbouwing van dit standpunt verwijzen ze naar een kritisch rapport over de toekomst van de luchthaven, dat de Noordelijke Rekenkamer eerder dit jaar heeft gepubliceerd.

Geen aandeelhouder meer

Als B&W van Groningen inderdaad gehoor geven aan het verzoek van de drie fracties, dan is het nog maar de vraag of de luchthaven zich daar iets van aantrekt. Groningen was in het verleden één van de aandeelhouders van de luchthaven, maar in 2020 deed de gemeente haar aandelen van de hand.
Dat viel niet in goede aarde bij de andere aandeelhouders. Destijds waren dat de provincies Groningen en Drenthe, plus de gemeenten Assen en Tynaarlo. FB Oranjewoud nam de aandelen van Groningen over voor het symbolische bedrag van één euro. Assen heeft inmiddels haar aandelen overgedaan aan Tynaarlo.

Tien jaar vooruit

De twee provincies besloten onlangs ieder (ruim) 22 miljoen euro in het vliegveld te investeren. Daarmee kan de luchthaven de komende tien jaar vooruit, is de verwachting.