Handbalsters winnen ruim van Oekraïne, Abbingh topschutter met acht goals

Een van de treffers van Lois Abbingh in beeld
Een van de treffers van Lois Abbingh in beeld © Orange Pictures
De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule.
Lois Abbingh was tegen Oekraïne de topschutter van de ploeg met acht treffers. De Groningse aanvoerster werd ook uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Kelly Vollebregt was ook op dreef met zes goals en routinier Laura van der Heijden scoorde vijf keer.

Enkele wijzigingen

Johansson voerde enkele wijzigingen door in zijn selectie. Estavana Polman, die door haar zwakke knie toch minder weerbaar is, kreeg rust. Rinka Duijndam mocht de rol van eerste keepster op zich nemen. Yara ten Holte en Tess Lieder, die haar 150e interland speelde, begonnen als wissel. Lieder mocht de laatste twintig minuten keepen.
Oekraïne gaf de eerste zes minuten van de wedstrijd goed partij. De ploeg uit het land in oorlog kwam zelfs met 3-1 voor. Oranje hoefde maar even aan te zetten om op gelijke hoogte te komen en daarna ruim afstand te nemen. Er werd vooral gescoord vanuit de hoeken door Bo van Wetering en Angela Malestein. Bij rust leidde Nederland met 19-8 en was er al een gapend gat geslagen.

Abbingh ouderwets aan het scoren

Die voorsprong kwam in de tweede helft niet meer in gevaar, ook al slopen er af en toe slordigheden in het spel van Nederland, dat nu al vijf grote overwinningen heeft geboekt op het WK.
Oekraïne mocht zo nu en dan een doelpunt maken, maar zodra Oranje het tempo verhoogde, liep de score verder op. Mede dankzij aanvoerster Abbingh, die ouderwets scoorde met haar harde afstandsworpen.