Organisatie Eurocup Delfzijl pocht voor jubileumeditie met 'ijzersterk deelnemersveld'

De onder 13-voetballers van PSV vieren de winst van Eurocup Delfzijl in 2023
De onder 13-voetballers van PSV vieren de winst van Eurocup Delfzijl in 2023 © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
In het tweede weekend van 2024, op 13 en 14 januari, wordt in Delfzijl alweer voor de tiende keer de Eurocup gehouden. De organisatie zegt bijzonder tevreden te zijn met de deelnemers die ze voor het indoortoernooi hebben weten te strikken. Die zijn namelijk 'ijzersterk'.
De Portugese topclub Sporting CP en Brøndby IF uit Denemarken zullen in het Fridina Stadion in de haven van Delfzijl hun debuut maken. De overige buitenlandse deelname komt uit Duitsland (FC Bayern München), België (Club Brugge en KRC Genk), Engeland (West Ham United) en Brazilië (Fortaleza EC).

Vijf Nederlandse ploegen

De Nederlandse ploegen heten dit keer FC Groningen, Ajax, AZ, titelverdediger PSV en vaste bespeler Regioteam Eurocup.
Sporting CP is het eerste Portugese team dat meedoet in Delfzijl. De club uit Lissabon staat bekend om z'n indrukwekkende jeugdopleiding, die meerdere spelers van wereldklasse afleverde. De bekendste is (uiteraard) Cristiano Ronaldo, maar ook Luis Figo, Nani, Quaresma en de huidige AC Milan-ster Rafael Leão zijn opgeleid bij Sporting Clube de Portugal.
Ook Brøndby IF kan pronken met grote voetballers uit de eigen academie. Zo leerden onder anderen de beroemde Deense broers Michael en Brian Laudrup en doelman Peter Schmeichel er de kneepjes van het vak.
Wat is de Eurocup?
Eurocup Delfzijl is een indoortoernooi voor jeugdteams tot dertien jaar van betaald voetbalorganisaties. Het tweedaagse toernooi wordt gespeeld op kunstgras dat speciaal voor Eurocup Delfzijl wordt gelegd in de loods van Wijnne Barends in de haven van Delfzijl. Het kunstgrasveld wordt omheind door een boarding, waardoor het spel snel verloopt.

PSV wint in 2023

De editie van 2023 werd een prooi voor de jeugd van PSV, dat in de finale de leeftijdsgenoten van West Ham United overtuigend met 5-1 de baas bleef. Dat gebeurde voor een decor van 2500 toeschouwers. In totaal kwamen 7500 toeschouwers de negende editie van het toernooi met een bezoekje vereren.
Met de zege in 2023, was de Eindhovense ploeg de vijfde Nederlandse winnaar. Eerder wonnen een Regioteam, Sparta (twee keer) en Ajax het toernooi.
Duel tussen twee Ajacieden en een speler van AZ tijdens Eurocup Delfzijl 2019
Duel tussen twee Ajacieden en een speler van AZ tijdens Eurocup Delfzijl 2019 © Orange Pictures
Eerdere winnaars Eurocup Delfzijl:
2013: KV Mechelen (België)
2014: Regioteam Eurocup
2015: Sparta Rotterdam
2016: Sparta Rotterdam
2017: Ajax
2018: Chelsea (Engeland)
2019: FC Bayern München (Duitsland)
2020: KRC Genk (België)
2023: PSV

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor het toernooi start aanstaande maandag 11 december om 09.00 uur. De organisatie adviseert om die via eurocupdelfzijl.nl te kopen. Er kan worden gekozen voor dag- en weekendtickets.