Handbalsters met Abbingh na zege op Spanje als groepswinnaar kwartfinales in

Lois Abbingh legt aan tijdens een eerdere wedstrijd op het WK tegen Tsjechië
Lois Abbingh legt aan tijdens een eerdere wedstrijd op het WK tegen Tsjechië © ANP
De handbalsters hebben op het wereldkampioenschap hun zesde zege op rij geboekt. De afgetekende overwinning op Spanje met 29-21 betekende dat het team van bondscoach Per Johansson als groepswinnaar de kwartfinales in gaat. Daarin treft Oranje komende dinsdag regerend wereldkampioen Noorwegen.
Lois Abbingh was tweemaal trefzeker.

Ook geplaatst voor Olympisch kwalificatietoernooi

Oranje heeft zich met het bereiken van de kwartfinales ook geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Nederland leidde bij rust met 13-9 en voerde in de tweede helft de score verder op.
Vooral Zoë Sprengers was op dreef; ze wierp de ene na de andere bal raak vanuit de linkerhoek. De voorsprong liep met nog tien minuten te gaan op tot elf doelpunten verschil. Spanje wist in de slotfase die nadelige marge terug te brengen tot acht treffers.
Sprengers was ook topscorer van de ploeg met zes treffers. Ze werd bovendien uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Angela Malestein scoorde vijf keer.
De wedstrijd tegen Spanje was er een met een bijzondere lading. De twee ploegen stonden in 2019 tegenover elkaar in de finale van het WK in Japan. Nederland won door een goal van Abbingh in de slotseconde, waarmee Nederland handbalhistorie schreef met de wereldtitel.

Titelkandidaat

Met het tot nog toe vertoonde overtuigende spel op het WK behoort Oranje opnieuw tot de titelkandidaten. Alle vijf voorgaande tegenstanders werden weggespeeld en ook Spanje had geen antwoord op het gevarieerde aanvalsspel van de Nederlandse ploeg, die defensief weer volop profiteerde van de bijna niet te passeren keepster Yara ten Holte.
Het duel in het Deense Frederikshavn begon met twee tijdstraffen kort na elkaar voor Yvette Broch. Spanje kwam daardoor zelfs 4-2 voor in een overtalsituatie. Nederland herstelde zich snel en dankzij treffers van de sterke cirkelspeelster Nikita van der Vliet en Dione Housheer leidde de ploeg na een klein kwartier met 7-5. Die stand bleef lang op het scorebord staan. De laatste tien minuten van de eerste helft kwam de productie mede door de inbreng van routinier Laura van der Heijden weer op gang.
In de tweede helft mocht Sprengers haar talent laten zien. Ze wierp in korte tijd vier keer raak en stimuleerde de ploeg om constant druk te blijven zetten op de Spaanse defensie. Met opnieuw een riante zege als resultaat.

Thuiswedstrijd voor Noorwegen

De kwartfinale-wedstrijd tegen titelverdediger Noorwegen wordt dinsdag gespeeld om 20.30 uur in het Noorse Trondheim. Olympisch kampioen Frankrijk was in de laatste wedstrijd van groep IV uit de hoofdronde net iets sterker dan Noorwegen. In het gelijkopgaande duel maakte sterspeelster Estelle Nze Minko er in de laatste minuut 24-23 voor Frankrijk van. Zodoende werd Noorwegen als nummer 2 van de groep gekoppeld aan Oranje.