'Gevolgen cultuurbezuinigingen onacceptabel voor Groningen'

GRONINGEN - 'Door het advies van de Raad voor Cultuur verdwijnen disciplines als dans en fotopresentatie uit Noord-Nederland. Bovendien wordt de beeldende kunst niet op waarde geschat en dat is onacceptabel voor de stad en de provincie Groningen.' Dat zegt wethouder Ton Schroor van Groningen.
De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Zijlstra van Cultuur om het Noord Nederlands Toneel (NNT) en het Noord Nederlands Orkest (NNO) te blijven subsidiëren. Daarentegen zouden de Noord Nederlandse Dans, dansgezelschap Club Guy en Roni, jeugdtheater Citadel, Galerie NP3 en foto-instituut Noorderlicht geen geld meer krijgen. Zijlstra heeft al aangekondigd het advies van de Raad voor Cultuur grotendeels over te nemen.

Gemengde gevoelens

De provincie en gemeente Groningen hebben gemengde gevoelens over het advies. Ze zijn tevreden over de bijdragen die het NNT en het NNO krijgen, maar ze vinden het zeer teleurstellend dat de andere subsidievragers niets krijgen. Wethouder Schroor en gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh willen een gesprek met Zijlstra over de gevolgen voor de stad, provincie en Noord-Nederland. 'Inwoners zullen vaker en langer moeten reizen voor een voorstelling of tentoonstelling', zegt De Vey Mestdagh. Wethouder Schroor benadrukt dat de stad niet bezuinigt op cultuur, maar er juist een schep bovenop wil doen. 'De gaten, die het Rijk nu laat ontstaan, kunnen wij onmogelijk dichten', aldus Schroor.