Roeister Marloes Oldenburg is verkozen tot Groninger sporter van het jaar

Alle genomineerden zitten op het podium voor de uitreiking van de sportprijzen
Alle genomineerden zitten op het podium voor de uitreiking van de sportprijzen © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Marloes Oldenburg is maandagavond verkozen tot Groninger sporter van het jaar 2023. De 35-jarige roeister van Gyas kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Sportgala Groningen in Martiniplaza dat gepresenteerd werd door Dione de Graaff.
Oldenburg baarde het afgelopen jaar opzien, doordat ze in september in Belgrado WK-goud won in de vier-zonder, nadat ze in oktober 2022 een nekwervel had gebroken tijdens het mountainbiken.
Marloes Oldenburg neemt de prijs in ontvangst
Marloes Oldenburg neemt de prijs in ontvangst © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Ze is de opvolger van Melvin Twellaar, die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen. De 26-jarige roeier van Aegir was dit jaar opnieuw genomineerd na het winnen van WK-goud in de dubbeltwee. De 20-jarige hoogspringster Britt Weerman van Groningen Atletiek was de derde genomineerde in deze categorie. Zij won het afgelopen jaar zilver tijdens de Europese kampioenschappen indoor. Tevens zette ze met 1.96 meter een nieuw Nederlands record in de boeken.

Sportploeg

Het Gyas-Aegir-roeiteam is verkozen tot sportploeg van het jaar. De roeiers pakten het zilver tijdens de wereldkampioenschappen onder 23 jaar. De vrouwen van Groningen Atletiek (Nederlands kampioen) en de volleyballers van Nova Tech Lycurgus (nationale beker) waren de andere genomineerde ploegen.

Talent

Sofie Dokter werd verkozen tot het grootste talent van onze provincie. De 20-jarige atlete van Groningen Atletiek won onder meer een zilveren medaille op de zevenkamp tijdens de EK onder 23 jaar. Judoka Lars van Oostrum (20) uit Wildervank was eveneens genomineerd na het winnen van EK-goud bij de junioren (-21) in de klasse tot 90 kilogram. Schaakster Machteld van Foreest was de derde genomineerde. Ze was met 15 jaar de jongste Nederlands kampioene schaken bij de vrouwen ooit.

Aangepaste sport en breedtesport

In de categorie aangepaste sport werd rolstoelrugbyer Jop van der Laan (25) verkozen boven Ben Bazuin (23). Beide Groninger sporters werden zesde op het EK.
De breedtesportprijs ging naar Ferry Roek uit Stadskanaal. Hij is voorzitter van handbalvereniging Jahn II in Stadskanaal. Elke Groningse gemeente kon hiervoor één genomineerde aandragen. Dat kon een persoon, evenement, stichting of verenging zijn.