Geen windpark-testlocatie bij Alteveer: 'Veel onrust door hun manier van communiceren'

De zandwinning op de Kruiselwerk bij Alteveer
De zandwinning op de Kruiselwerk bij Alteveer © Google Street View
Er komt geen tijdelijke testlocatie bij de zandwinningsplas tussen Nieuwe Pekela en Alteveer. Projectgroep Testlocatie Pekela wilde aan het Kruiselwerk funderingen van windparken op zee testen, maar heeft die plannen afgeblazen.
Testlocatie Pekela is een samenwerkingsverband van twintig kennisinstellingen op het gebied van windenergie in zee. De organisatie stopt met de plannen omdat er onder omwonenden en inwoners van Alteveer veel weerstand is tegen de plannen, uit vrees voor schade aan de woningen en overlast van werkverkeer.
'Het lukte niet om draagvlak te krijgen en dat was een van onze voorwaarden om het door te laten gaan', zegt burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela, die benadrukt dat ze de projectgroep een tweede kans wilden bieden om wél draagvlak te creëren. 'Maar de initiatiefnemers kiezen er nu zelf voor om te stoppen.'

Serieus naar kijken

'Ik vind het verstandig van de projectgroep om de plannen elders te realiseren, dus eigenlijk waren we wel heel erg blij met het besluit', gaat Kuin verder.
(tekst gaat verder onder de foto)
Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela
Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
'We zijn als gemeente Pekela absoluut geen voorstander van windmolens op het land en vinden windmolens op zee een goed alternatief. Dus als je daar onderzoek naar moet doen en Kruiselwerk daarvoor de juiste plek is, dan moet je er in ieder geval serieus naar kijken.'
Maar inwoners en Alteveer en Stadskanaal staken daar een stokje voor en dat besluit kwam voor de burgemeester niet als een verrassing, zo zegt hij. 'Je gaat grote stalen buizen de grond in heien en er weer uit halen. En ik snap dat de inwoners, met alle discussies over bodemdaling en mijnbouw, garanties wilden over eventuele schade aan hun woningen. Die heeft de partij die de vergunningen heeft aangevraagd, niet goed duidelijk kunnen maken', legt hij uit.

Geen tegenprestatie, wel onrust

Kuin laat ook weten het jammer te vinden dat Testlocatie Pekela geen tegenprestatie opperde om de testlocatie in Alteveer te vestigen. 'In Alteveer staat een mooi dorpshuis en ik heb letterlijk gezegd: doe daar iets, betaal het schilderwerk of verzin andere activiteiten. Partijen die belang hebben bij zo'n testlocatie, mogen best iets terug doen voor de samenleving', vindt hij. 'Ze hebben daarnaast veel onrust veroorzaakt met hun manier van communiceren. Als je bij de eerste de beste presentatie, die half in het Engels was, al niet te begrijpen bent, dan snap je niet waar je mee bezig bent.'
Een deel van het project verplaatst zich nu naar het Duitse Hannover. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe plek voor een testlocatie. Kuin laat weten dat de zandwinningsplas bij Alteveer geen vanzelfsprekende testlocatie is voor andere projecten. 'Daar maken we in ieder geval geen reclame voor', stelt hij.
Projectgroep Testlocatie Pekela laat weten dat er veel zorgen waren omtrent de testlocatie. Zij probeerden toenadering te zoeken, maar dat is 'helaas niet gelukt'.
Update: Dit artikel is aangevuld met uitspraken van burgemeester Kuin, die dinsdagochtend live op Radio Noord was.