Tot zes jaar cel geëist voor ‘gruwelijke en gewelddadige woningoverval die uren duurde’

Openbaar Ministerie
Openbaar Ministerie © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
'Een van de overvallers zong een kerstliedje terwijl de vastgebonden bewoners doodsangsten uitstonden. Volstrekt gewetenloos', zei de officier van justitie over de overval op een woning in de buurtschap Anreep bij Assen. Bij die overval zou ook een 30-jarige Groninger bij betrokken zijn geweest. Tegen een 40-jarige man uit Enschede is een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist. 'Wat maak je mij nou', ketste de man terug.
De bewoner deed vorig jaar op 7 december laat in de avond de deur open voor een nepbezorger van Hello Fresh. De verbaasde man werd door vier mannen zijn woning binnengeduwd en kreeg direct van de nepbezorger een pistool op het hoofd gezet. Het OM ziet voldoende bewijs dat de 40-jarige verdachte en een 30-jarige man uit Groningen in die woning zijn geweest. Twee andere verdachten, waaronder de nepbezorger, zijn nog spoorloos.

Sleutel van de kluis

De bewoner werd vastgebonden met tie rips. Ook zijn moeder en vriendin ondergaan hetzelfde lot. Dan volgen volgens het Openbaar Ministerie (OM) uren van ‘pure marteling’ en doodsangsten. De man is overgoten met ammoniak en er is een aansteker tegen zijn doordrenkte trui gehouden. Maar ammoniak wil niet branden.
De overvallers hebben gedreigd de man te verdrinken in zijn badkuip. Hij is vervolgens ernstig mishandeld, waardoor zijn neus breekt, schetst de aanklaagster. 'En dat allemaal, omdat de overvallers de sleutel van de kluis niet krijgen', zei de officier van justitie.

Volledig de kluts kwijt

De vriendin en moeder zaten al die tijd vastgebonden en met een deken over hun hoofd elders in de woning. Zij hoorden hoe de man werd toegetakeld. 'Verschillende emoties zoals boosheid en angst gierden door mijn lijf. Ik raakte de controle volledig kwijt', zei de vriendin tijdens haar slachtofferverklaring.
In de vroege ochtend verlieten de overvallers de woning met 750 euro, sleutels, flessen drank, bestek en servies. De man worstelde zich los en sneed de tie rips door van zijn vriendin en moeder. Hij sloeg alarm bij de buren. De vriendin belde het alarmnummer.

Zeven maanden zwanger

Een echtpaar, waarvan de vrouw zeven maanden zwanger was, werd vorig jaar in juli op nietsontziende wijze in hun woning gekneveld en beroofd. In dat onderzoek kwam het adres van de woning aan de Anreep meermalen tijdens de tapgesprekken naar voren.
Een 30-jarige man uit Groningen was verdachte in die zaak en had contact met een (toen) 18-jarige jongen uit Rolde. De tiener verschafte hem informatie over de woning in de buurschap bij Assen. Tot in detail beschreef de jongen de woning en tekende uit waar de camera’s hingen. De jongen was bevriend met de zoon van de latere slachtoffers. De vader van de vriend is eigenaar van een TT-camping en zou daardoor veel geld in een kluis in huis hebben liggen, tipte de jongen.

Drugsdealer

'De interesse in de kluis is door hem gewekt', zei de aanklaagster. Zijn inlichtingen waren cruciaal voor de overval. De jongen ging ervan uit dat daar tonnen viel te halen, zei de officier van justitie. De tiener werd op 3 januari aangehouden. De appgesprekken met de dertiger uit Groningen stonden ook op zijn telefoon.
De inmiddels 19-jarige kwam in juli vrij. Hij kreeg wel een enkelband om en moest zich aan voorwaarden houden. De jongen stond ook terecht voor drie maanden lang dealen van harddrugs in Assen, waarvan hij de man uit Groningen kende. Tegen de tiener is 36 maanden cel geëist, waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

Woning als uitvalsbasis

Een 45-jarige man uit Assen stond eveneens terecht voor zijn aandeel in de overval in Anreep en een poging tot afpersing in een woning aan de Van Swinderenhof in Assen. Hij hoorde 40 maanden cel tegen zich eisen en zou na de detentie toezicht moeten krijgen zolang dit nodig wordt gevonden.
De Assenaar bood voor de overval in Anreep zijn huis aan als uitvalbasis. Er is onvoldoende bewijs dat hij in Anreep is geweest. De man bekende dat hij de volgende ochtend de zakken met de gedragen kleding en spullen in een container heeft gegooid.
Aanstaande maandag hoort de 30-jarige Stadjer welke straf hij volgens het OM opgelegd zou moeten krijgen. Dan gaat de rechtbank verder met de zaak van de woningoverval in Vlaardingen, waar deze man naast de overval in Anreep ook verdachte in is.