Waterstofproject Delfzijl uitgesteld door tegenvallende markt

Het industrieterrein bij Delfzijl
Het industrieterrein bij Delfzijl © ANP/Hollandse Hoogte/Siebe Swart
Een groot groen waterstofproject op het Chemie Park Delfzijl wordt uitgesteld tot op zijn vroegst 2028. Volgens initiatiefnemer Hydrogen Chemistry Company (HyCC) gaan de ontwikkelingen op de waterstofmarkt namelijk trager dan voorzien. Daarnaast zijn de kosten voor waterstofprojecten en hernieuwbare stroom de laatste jaren gestegen.
Het was de bedoeling om op het park groene waterstof te gaan produceren met water en hernieuwbare energie. De waterstof zou dan gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de productie van duurzame brandstof voor vliegtuigen.

Europese richtlijnen

Dat alles leek erg interessant, ook gezien een Europese richtlijn die industrieën en brandstofproducenten verplicht tot het gebruik van groene waterstof voor een deel van hun productie. Zo moet de CO2-uitstoot omlaag. Maar volgens HyCC bevinden de regels zich in Nederland nog in de implantatiefase. De onderneming verwacht nu pas tegen 2030 een volwassen markt voor groene waterstof.

Opzet aanpassen

'Groene waterstof is van cruciaal belang om Nederlandse industrieën te verduurzamen en de nationale klimaatdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd zijn de regels voor gebruik van waterstof nog in ontwikkeling en de huidige marktomstandigheden zijn nog niet op het niveau dat nodig is om het project op de gewenste schaal uit te voeren. Daarom zijn we genoodzaakt om de opzet en planning van het project aan te passen', zegt HyCC-bestuurder Marcel Galjee in een verklaring.

H2eron

Voor het project, genaamd H2eron, was al voor 40 megawatt aan nodige elektrolysers besteld bij de Noorse firma Nel. HyCC heeft die bestelling nu geannuleerd. Het bedrijf, een samenwerkingsverband van Macquarie's Green Investment Group en het Nederlandse chemiebedrijf Nobian, bekijkt daarnaast of al gemaakte afspraken met leveranciers moeten worden aangepast aan de nieuwe planning.
HyCC heeft ook besloten om als het project later wel tot uitvoer wordt gebracht, in te zetten op een hogere capaciteit. Bij 50 in plaats van 40 megawatt zouden de kosten per kilogram aan geproduceerde waterstof namelijk lager uitvallen. HyCC is daarover naar eigen zeggen ook al met elektrolysersmaker Nel in gesprek.