Vanaf januari bij RTV Noord: ‘Achter de poort’ van azc Ter Apel

De serie 'Achter de poort' is vanaf 4 januari te zien op RTV Noord
De serie 'Achter de poort' is vanaf 4 januari te zien op RTV Noord © RTV Noord
Dagelijks is er nieuws over het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Maar wat speelt zich daar eigenlijk af achter de poorten? En wie zijn de mensen die daar werken?
Op die vraag krijg je vanaf januari antwoord bij RTV Noord. Maandenlang mochten we meekijken achter de poorten van de grootste COA-opvang van Nederland, bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
In vier afleveringen volgen we verschillende medewerkers. Ze vertellen wat hen drijft om dit werk te doen en laten zien wat ze dagelijks meemaken.
Bekijk hieronder de eerste beelden van de serie (de tekst gaat onder de video door):
Binnenkort te zien bij RTV Noord: Achter de poort in Ter Apel

Frustratie

In elke aflevering staan één of twee medewerkers centraal. We zien de frustratie van Bé en Jolanda, die nieuwe asielzoekers opvangen. We zien hoe Ella, die al twaalf jaar bij het COA werkt, worstelt met een toename van overlastgevers op haar afdeling.
Ook zien we hoe Jojanneke puzzelt om minderjarigen die alleen naar Nederland zijn gekomen, een plek te geven. In Ter Apel werden afgelopen zomer twee keer meer jongeren opgevangen dan de bedoeling is. In de laatste aflevering kijken we mee met Lianne en Peter. Zij helpen asielzoekers met hun terugkeer naar het land van herkomst. In eerste instantie vrijwillig, maar als het nodig is gedwongen.
De serie ‘Achter de poort’ is vanaf 4 januari elke donderdagavond te zien bij RTV Noord, direct na Noord Vandaag.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.