OM eist 9 jaar cel en tbs voor Groninger voor woningovervallen in Vlaardingen en Assen

Rechtbank Noord-Nederland
Rechtbank Noord-Nederland © ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio
Een 30-jarige man uit Groningen heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan woningovervallen in Vlaardingen en Assen in 2022. De bewoners werden mishandeld, vastgebonden, bedreigd en gegijzeld. Het OM vindt hiervoor een celstraf van 9 jaar passend met daarnaast tbs met dwangverpleging. De overval zou hij hebben gedaan met nog drie anderen.
Bij de inval werd de man naar de vloer gewerkt. De vrouw was zeven maanden zwanger. Zij moest op de bank liggen, met een deken over haar hoofd. 'Ik stond doodsangsten uit', zei de vrouw op zitting. Ze maakte gebruik van haar spreekrecht als slachtoffer. Ze dacht dat haar ongeboren kind het niet zou overleven.

Lopend onderzoek

Ook was er een 25-jarige Rotterdammer betrokken bij de overval. Hij werd afgeluisterd door de politie en onder zijn auto werd een een volgsysteem geplaatst. De agenten werden getrakteerd op honderden uren geluidsfragmenten. 'Dit gaf een onthutsend beeld over hoe de verdachten te werk zijn gegaan', zei de aanklaagster. Er was te horen hoe misdrijven werden beraamd, gepleegd en nabesproken.

14-jarige mededader

Ook de woningoverval in Vlaardingen kwam voorbij in die gesprekken. Er werd gelachen over de angsten van de slachtoffers en het geschreeuw van de vrouw. In de auto zat ook een 14-jarige jongen uit Assen als mededader. De minderjarige kreeg afgelopen zomer voor onder meer deze woningoverval een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd.
De verdachten gingen volgens de officier van justitie geraffineerd te werk en bereidden hun daad uitvoerig voor door informatie te verzamelen over hun doelwit.

Persoonlijkheidsstoornissen

De verdachte in Groningen noemde de aanklaagster ‘een gevaar voor de maatschappij’. Hij is volgens het OM betrokken bij twee vergelijkbare gruwelijke woningovervallen. Deskundigen constateerden persoonlijkheidsstoornissen bij de man, die worden versterkt door cannabisgebruik. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar gevonden.