Achter de hekken in Ter Apel: 'Wachten op het bed waar ze recht op hebben'

Achter de hekken in Ter Apel
Achter de hekken in Ter Apel © Tristan Braakman/RTV Noord
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. De situatie is schrijnend de spanningen lopen op, zo kregen we de afgelopen weken te horen. RTV Noord mocht, met camera, een kijkje nemen achter de hekken.
De Afghaanse Fresht Mohebi is één van de vluchtelingen die als gevolg van de drukte in Ter Apel de afgelopen twee nachten heeft moeten doorbrengen in een tent in Stadskanaal. Daar wordt ze samen met enkele tientallen lotgenoten 's avonds naartoe gebracht, om de volgende ochtend weer in Ter Apel te worden afgezet.
Bekijk hier de reportage. Artikel gaat verder onder de video:
Een kijkje achter de schermen van het aanmeldcentrum in Ter Apel

'Het valt wel mee'

'Het valt wel mee', zegt ze over die pendeldienst. 'Alleen is het moeilijk om om elf, twaalf uur 's avonds die kant op te gaan, en hier 's ochtends weer naartoe gebracht te worden. Maar het is oké.'
Fresht is gevlucht uit Afghanistan. 'Door de gevechten van de Taliban konden we daar niet meer leven', zegt ze. 'Daarom zijn we nu hier.'
Artikel gaat verder onder de foto
Even een versnapering halen
Even een versnapering halen © Tristan Braakman/RTV Noord

In afwachting van de asielprocedure

Wie als vluchteling in Nederland aankomt, komt eerst terecht in Ter Apel. Vanuit daar wacht je af hoe het vervolg van je asielprocedure eruit komt te zien.
Johann Velkers is regiomanager van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hij neemt de ploeg van RTV Noord mee achter de hekken, die normaal gesloten blijven voor de camera.
Artikel gaat verder onder de foto
Hier kunnen de mensen schuilen tegen de elementen
Hier kunnen de mensen schuilen tegen de elementen © Tristan Braakman/RTV Noord
Woningen met een douche zijn de normale situatie. Maar die zitten vol
Johann Velkers - Regiomanager COA
'Als ze hier bij ons komen', zegt Velkers, 'zijn ze al bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.) geweest. Wij brengen ze vervolgens onder in de woningen. Daar hebben ze een bed, een keuken en kunnen ze zich douchen. Dat is de normale situatie. Maar die woningen zitten vol.'

Wachten op het bed waar ze op hopen

Vandaar dat het COA op het terrein containers heeft laten plaatsen. 'Zodat mensen in ieder geval tegen de elementen kunnen schuilen en waar ze een kop koffie kunnen krijgen', zegt Velkers. 'In afwachting van het bed waar ze op hopen en waar ze recht op hebben.'
Achter de poort

Dagelijks is er nieuws over het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Maar wat speelt zich daar eigenlijk af achter de poorten? En wie zijn de mensen die daar werken?

Op die vraag krijg je vanaf januari antwoord bij RTV Noord. Maandenlang mochten we meekijken achter de poorten van de grootste COA-opvang van Nederland, bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

In vier afleveringen volgen we verschillende medewerkers. Ze vertellen wat hen drijft om dit werk te doen en laten zien wat ze dagelijks meemaken.